Σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Σάρκα και οστά παίρνει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού καθώς ήδη καλούνται οι πολίτες να εγγράφονται στην σχετική πλατφόρμα.

Χρήσιμες πληροφορίες για το νέο σύστημα έδωσαν μιλώντας στον Αίολο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτης Προβέντζας καθώς και η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης Ελεωνόρα Μανιάτη.

Κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό γιατρό, ο οποίος είτε υπηρετεί σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά.) είτε είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Με ευθύνη των υγειονομικών περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ καταρτίζονται και αναρτώνται σε σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικοί κατάλογοι με τα στοιχεία των προσωπικών γιατρών. Η επιλογή γίνεται από τον πολίτη ελεύθερα από τους σχετικούς καταλόγους.

Παράλληλα όμως αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εφαρμογή αυστηρών ποινών σε όσους επιμένουν να μένουν εκτός του νέου συστήματος. Μάλιστα, η επιβάρυνση για τους… ανένταχτους θα είναι κλιμακωτή, που σημαίνει ότι θα αυξάνεται όσο περνούν οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού.

Πιο συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Υπογραμμίζεται δε, ότι το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο των αντικινήτρων είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Τότε τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Η ίδια επιβάρυνση δε, θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023.

To top