Ένοχος για αδικήματα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ο εκπαιδευτικός – 28 μήνες φυλάκιση με αναστολή

Ένοχος για αδικήματα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ο  εκπαιδευτικός – 28 μήνες φυλάκιση με αναστολή

Το  Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης έκρινε  ένοχο τον εκπαιδευτικό Γυμνασίου στη Λέσβο  για 9 από τις κατηγορίες  επτά μαθητριών, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση 28 μηνών κατά συγχώνευση  με αναστολή, ενώ τον απάλλαξε για άλλες 9  κατηγορίες που αφορούσαν περιπτώσεις χειρονομιών. Παράλληλα  με απόφαση του δικαστηρίου παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα η δικογραφία  για να διερευνηθεί, αν έχει τελεσθεί, το αδίκημα της πλαστογραφίας του απουσιολογίου που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν οι μαθήτριες και εκεί είχε στηριχθεί η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου.

Η μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, για την υπόθεση που απασχόλησε έντονα την τοπική κοινωνία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Στο άκουσμα της απόφασης επικράτησε συγκίνηση στην αίθουσα ενώ  οι συγγενείς και οι ίδιες οι μαθήτριες -που σήμερα είναι ενήλικες- ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και  δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.  Μίλησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, για δικαίωση.

Η πρόταση της Εισαγγελέως για απαλλαγή

Νωρίτερα, η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορούμενου. Η στάση της Εισαγγελέως είχε σχολιαστεί από την αρχή -ιδιαίτερα όταν ρώτησε μια από τις μαθήτριες  που κατέθετε «αν μπορεί ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να ξεχωρίσει το πονηρό άγγιγμα». Καυτηριάστηκε μάλιστα αμέσως μετά ,την πρότασή της για απαλλαγή του κατηγορουμένου  από τον δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής Γιάννη Πετρέλλη ο οποίος στην αγόρευσή του  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, με βάση τον τρόπο που από την πρώτη στιγμή η Εισαγγελέας τοποθετήθηκε στην υπόθεση με τις ερωτήσεις και τις θέσεις που εξέφραζε».

Η πλευρά του κατηγορουμένου άσκησε Έφεση κατά της απόφασης.

«Να μην φοβάται κανένα παιδί»

«Δικαιώθηκαν τα παιδιά μας που μίλησαν που δεν φοβήθηκαν. Να μην φοβάται κανένα παιδί να μιλήσει. Να εμπιστεύονται τους γονείς τους για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν» δήλωσαν στις κάμερες οι μητέρες των κοριτσιών.

«Μας κατηγόρησαν, μας είπαν για συμμορία. Τα παιδία μας ακούσαμε, αυτό κάναμε. Δεν είχαμε ξαναπάει σε δικαστήριο. Ήρθαμε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας, που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν», ανέφεραν σε άλλο σημείο.

Το ιστορικό

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στις 22 Ιουνίου του 2018 από δημοσίευμα των “Νέων της Λέσβου” που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις καταγγελίες επτά γονέων και κηδεμόνων μαθητριών Γυμνασίου της Λέσβου, σε βάρος εκπαιδευτικού του σχολείου τους για ασελγείς πράξεις και χειρονομίες   μέσα στην αίθουσα την ώρα του μαθήματος. Η δικογραφία περιλαμβάνει σοκαριστικές περιγραφές για τις άσεμνες κινήσεις και τα “αγγίγματα” του καθηγητή σε μαθήτριες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για μαθητή .  Το Σεπτέμβριο του 2018 λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο εκπαιδευτικός τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία. Μέσα στο καλοκαίρι, είχαν κληθεί να καταθέσουν στην Αστυνομία εκτός από τους γονείς και οι ίδιες οι μαθήτριες, παρουσία παιδοψυχολόγου. Όταν ολοκληρώθηκε η προανακριτική έρευνα ο Εισαγγελέας είχε ασκήσει δίωξη σε βάρος του εκπαιδευτικού.

 

To top