Αναβίωσε το έθιμο «Ψταλέλια- Φουρνέλια» στον Αφάλωνα

Αναβίωσε το έθιμο «Ψταλέλια- Φουρνέλια» στον Αφάλωνα

Αναβίωσε το έθιμο «Ψταλέλια- Φουρνέλια» του Αγίου Γιαννιού στον Αφάλωνα, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, που διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αφάλωνα «η Αγία Τριάδα».

Προσφέρθηκαν λεσβιακά προϊόντα, όπως λαδοτύρι, γραβιέρα και παξιμάδια, κρασί, ντόπια σταφύλια, αχλάδια, σύκα, λικέρ ρετσέλι κ μαρμελάδα σύκου.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αφάλωνα «Η Αγία Τριάδα» ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της θητείας τους.
Και πιο συγκεκριμένα όπως σημειώνουν, «τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χριστόφα, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Παμφίλων και Μόριας, τους φίλους και συγχωριανούς μας, τους χορηγούς μας, όλους αυτούς που βοήθησαν να αναβιώσουμε το έθιμο με μεράκι και ιδιαιτέρως τον ιερέα του χωριού μας πάτερ Γεώργιο για την παραχώρηση του αύλειου χώρου της εκκλησίας μας.»

Τα «Ψταλέλια- Φουρνέλια» είναι ένα έθιμο του χωριού του Αφάλωνα που γινόταν εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με αυτό άναβαν μια μικρή φωτιά σε κάθε γειτονιά και έφτιαχναν ένα φουρνάκι. Για αυτό και η ονομασία τα “φουρνέλια”. Έβαζαν ένα κομμάτι τσίγκο πάνω από τα κάρβουνα και έψηναν τα ξερά σύκα, τα ψταλέλια αφού πρώτα τα περνούσαν μέσα σε ξυλάκια.

Αυτή τη μέρα, ανήμερα τ’ Αγιου-Γιαννιού, νήστευαν οι Αφαλωνιάτες ακόμα και το λάδι οπότε τα ψημένα ψταλέλια ήταν ένα έδεσμα που αφθονούσε την εποχή αυτή και ήταν κατάλληλο για τη νηστεία.

   

To top