ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ: Έρχονται νέα επιδόματα μέσα στο φθινόπωρο και αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ: Έρχονται νέα επιδόματα μέσα στο φθινόπωρο και  αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Δύο νέα επιδόματα έρχονται το Φθινόπωρο για τους εγγεγραμμένους ανέργους της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σε εφαρμογή του νόμου «Δουλειές Ξανά» που ψηφίστηκε τον Απρίλιο.

Επίδομα εργασίας

Θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο επίδομα, που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας και το λαμβάνουν όσοι επιδοτούμενοι ανέργοι βρίσκουν δουλειά πριν λήξει η περίοδος επιδότησής τους. Αν για παράδειγμα ένας άνεργος βρει δουλειά στους έξι μήνες, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει το (μισό) επίδομα ανεργίας για τους επόμενους έξι μήνες, εκτός από τον μισθό που θα εισπράττει από τον εργοδότη του. Στόχος είναι το επίδομα να λειτουργήσει ως κίνητρο και επιβράβευση στον άνεργο που δεν επαναπαύεται, αλλά ψάχνει ενεργά για την επόμενη εργασία του. Το ύψος του επιδόματος θα είναι 219 ευρώ (αφού το επίδομα ανεργίας από την 1η Μάη ανέρχεται στα 438 ευρώ τον μήνα) και θα λαμβάνεται για όσο υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.

Επίδομα – Μπόνους 300 ευρώ

Παρέχεται για πρώτη φορά ένα ειδικό επίδομα ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο οδηγεί σε εύρεση εργασίας το ταχύτερο δυνατό. Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

 

Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων

Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», για κάθε καταρτιζόμενο, η διαχείριση του οποίου θα υλοποιείται μέσα από ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα διαθέτουν διαπιστευμένη πρόσβαση οι καταρτιζόμενοι, οι εργοδότες τους και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ για λόγους αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

Ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων» θα λειτουργεί και ως ψηφιακό αρχείο, θα αξιοποιείται από τον κάτοχό του και ως μέσο απόδειξης για την κατοχή υφιστάμενων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν και πότε ο κάτοχος του λογαριασμού είναι δικαιούχος επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή για να υποστηριχθεί στην προσπάθειά του να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Διαγραφή ανέργων από τα μητρώα της ΔΥΠΑ

Προβλέπεται διαγραφή ανέργων από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

To top