Μάγεψε το κοινό η «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

φωτο: Μαρία Μπουρού

Μάγεψε το κοινό η θεατρική παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» που διοργάνωσε η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ,στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022.
Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές Ευγενία Δημητροπούλου και Ζαχαρία Καρούνη , με το υπέροχο σαντούρι με την Ιωάννα Ρήγα.

Συντελεστές της παράστασης ήταν:

Διασκευή : Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης
Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών : Εύα Παραδέλλη
Σχεδιασμός φωτισμού : Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός σκηνοθέτη : Λουκία Κλεώπα
Ηχολήπτης : Γιώργος Αλειφέρης
Οργάνωση παραγωγής : Αναστασία Παπαγεωργίου – Τέχνης πολιτεία
Στο βίντεο της παράστασης συμμετείχαν  οι ηθοποιοί Έρση Μαλικένζου και η Μαρία Φιλίππου.

(ΦΩΤΟ Μαρία Μπουρού)

Λίγα λόγια για την υπόθεση: 
Η προσωπική μαρτυρία της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου, επιστρέφει στη σκηνή μετά από 6 χρόνια. Ήταν τότε που ο Ζαχαρίας Καρούνης είχε την ιδέα της μεταφοράς στο θέατρο, του βιβλίου «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα» και το Ίδρυμα Ιωνία της ιεράς Μητροπόλεως νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας , Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, την υλοποίησε. Ήταν τότε που όλοι εσείς αγκαλιάσατε το λόγο της Φιλιώς και ενώ ξεκινήσαμε να παίξουμε 30 παραστάσεις, τελικά παίξαμε 130.
Όσα είδαν τα μάτια της, δε θα μπορούσαν να λείπουν από την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η ζωντανή της μαρτυρία αποτελεί αδιάψευστο ντοκουμέντο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, αφού έζησε 107 ολόκληρα χρόνια, γεμάτα από χαρές, λύπες, αγωνίες, πολέμους, υποσχέσεις, αγώνες, απογοητεύσεις, όλα συνοδευμένα από ένα φοβερό πείσμα για ζωή.
Η Φιλιώ έφυγε, όμως ο λόγος της επιστρέφει σαν ανάλαφρο αεράκι, σαν ψυχή αναπαυμένη που ζητά να τακτοποιήσει το δωμάτιο της ζωής της, να κάνει μια τελευταία βόλτα σε ότι τη σημάδεψε. Χωρίς ο χρόνος να κυλά αυτή τη φορά, άλλωστε τον νίκησε το χρόνο γιατί « την ήθελε η ζωή ».
Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου}

To top