Walk The forest – Περιήγηση Σστο νέο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «φυλάκιο»

Walk The forest – Περιήγηση Σστο νέο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «φυλάκιο»

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 ώρα 18.30 την πρώτη ενημέρωση-παρουσίαση-ξενάγηση στο νέο πάρκο απολιθωμάτων στη θέση “Φυλάκιο”, μια από τις πρώτες θέσεις απολιθωμάτων που έχουν ήδη αναδειχθεί κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου

Η θέση “Φυλάκιο” βρίσκεται 3 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου, περιλαμβάνειι έκταση 4 στρεμμάτων η οποία έχει περιφραχθεί, έχουν κατασκευσθεί ειδικοί διάδρομοι πρόσβασης στα απολιθώματα και τοιχία προστασίας των απολιθωμάτων. Tα έργα αναδειξης της θέσης χρηματοδοτηθηκαν στα πλαίσια του Υποέργου 2 «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου»
Ο Διευθυντής του Μουσείου και επικεφαλής των ανασκαφών Καθηγητής Ν. Ζούρος, θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες και θα παρουσιάσει τα νέα ευρήματα που φιλοξενεί η σημαντική αυτή θέση, η οποία καθίσταται πλέον προσβάσιμη στο κοινό, τα έργα πρόσβασης των επισκεπτών και το όραμα για την δημιουργία ενός νέου υπαίθριου Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου!
Στη νέα απολιθωματοφόρα θέση «Φυλάκιο» δεσπόζει ένας ιστάμενος απολιθωμένος κορμός με το ριζικό του σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Η θέση αυτή αποτελεί τμήμα ενός χαρακτηριστικού ορίζοντα καταστροφής που ακολούθησε μια βίαιη ηφαιστειακή έκρηξη η οποία σκέπασε ένα ορίζοντα παλαιοεδάφους πλούσιο σε απολιθωματα φύλλων και κλαδίσκων και σήμερα αποτελεί ένα εμβληματικό γέωτοπο που μας μιλάει για !
Στην ίδια απολιθωματοφορα θέση διακρίνονται ιστάμενοι και κατακρίμενοι απολιθωμένοι κορμοί καρποφόρων δένδρων σε δύο διακριτούς επάλληλους ορίζοντες απολίθωσης!

To top