Πρόταση για την διαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδίκησης για θέματα νησιωτικής πολιτικής και ειδικότερα για την στήριξη και ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, υπέβαλε σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τους δύο Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Καραβασίλης.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμοι κύριοι,
Το Ιούνιο του 2018 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένας εμβληματικός νόμος για την νησιωτική πολιτική για τα νησιά μας και μια παρακαταθήκη για τους πολίτες της νησιωτικής χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση είχε δείξει ήδη με την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής τις προθέσεις της, για ένα μέτρο που ελάφρυνε με απευθείας επιδότηση προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των νησιών μας, το κόστος μετακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων. Επιπρόσθετα είχε ήδη ξεκινήσει πιλοτικά ο σχεδιασμός επέκτασης και στο κόστος των καυσίμων στην αντλία.
Από τη πρώτη στιγμή εφαρμογής του μέτρου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνονταν σε συγκεκριμένα τακτικά διαστήματα και αποτελούσε μια σημαντική στήριξη για τις τοπικές οικονομίες αλλά και για όλους του μόνιμους κατοίκους.
Σήμερα, το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις παραμένει απλήρωτο από το Β’ εξάμηνο του 2021 και για τους πολίτες από τον Οκτώβριο του 2021!! Ταυτόχρονα η αύξηση τους κόστους μετακίνησης ξεπερνάει πλέον το 20% μετά τις απανωτές αυξήσεις στις μεταφορές από και προς τα νησιά. Επίσης, έχει εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για την επιδότηση καυσίμων μέσω του μέτρου του Μ.Ι.
Η απουσία της διεκδίκησης για την διατήρηση και τη μη απαξίωση του μέτρου αλλά και της επέκτασης του σε άλλους τομείς της οικονομίας των νησιών μας είναι εμφανής. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένας συντονισμός από θεσμικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης να στηριχθεί ένα μέτρο, που ειδικά τώρα είναι αναγκαίο για να στηριχθούν και να επιβιώσουν οι τοπικές οικονομίες αλλά και οι πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό σας θέτω συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν μια βάση διαμόρφωσης διεκδίκησης από όλους τους θεσμικούς, πολιτικούς, επαγγελματικούς φορείς των νησιών μας αλλά και από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών :
• Να επανέλθει η λειτουργία των πληρωμών του Μ.Ι στο προηγούμενο καθεστώς, μηνιαία για τους πολίτες και ανά τετράμηνο για τις επιχειρήσεις (με ένταξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για ταχύτερη διεκπεραίωση)
• Επέκταση του μέτρου όπως είχε σχεδιαστεί και στην αντλία των καυσίμων για όλα τα νησιά.
• Επέκταση του μέτρου για τους επισκέπτες στα νησιά μας, ώστε να δοθούν κίνητρα για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού
Επιπρόσθετα, καθώς όταν μιλάμε για νησιωτική πολιτική δεν πρέπει να αναφέρεται μόνο στο συγκεκριμένο μέτρο, από τον περασμένο Απρίλιο με τη δημοσίευση της νέας οδηγίας της ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την αποδέσμευση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών με το προσφυγικό και την εφαρμογή της μείωσης σε όλα τα νησιά εκτός της Κρήτης. Η δυνατότητα αυτή δίνεται από το 2025 και μετά, αλλά πρέπει να εναρμονιστεί και στο εθνικό δίκαιο της χώρας. Τα αίτημα λοιπόν της αποδέσμευσης των μειωμένων συντελεστών αλλά και η επέκταση του σε όλα τα νησιά πρέπει να τεθεί από σήμερα, για να υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι, σας καλώ να πάρετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης όλων των νησιωτών και ειδικά του Βορείου Αιγαίου στα ζητήματα νησιωτικής πολιτικής και ειδικότερα την στήριξη και ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου που έχει ήδη απαξιωθεί και οδεύει προς κατάργηση.
Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν οι φωνές οι δικές σας αλλά και του Περιφερειακού και των Δημοτικών συμβουλίων, όταν απαξιώνονται κατακτήσεις και πολιτικές που αφορούν την επιβίωση των νησιών μας.
Οι συμπολίτες μας έχουν δείξει την μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα τους όταν υπάρχει κοινός τόπος διεκδίκησης, που αφορά το κοινό καλό.