Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου 3-5 Σεπτεμβρίου

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου 3-5 Σεπτεμβρίου

Μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα απολαύσουν όσοι παραβρεθούν στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων  που σκοπό έχει να εμπνεύσει ,να διασκεδάσει , και να ενώσει νέους , εποχές ,τοπία, μνήμες και ανθρώπους με τρόπο που μόνο η τέχνη γνωρίζει και μπορεί .που σκοπό έχει να εμπνεύσει, να διασκεδάσει, και καθ’ υπέρβαση να ενώσει νέους, εποχές, τοπία, μνήμες και ανθρώπους με τρόπο που μόνο η τέχνη γνωρίζει και μπορεί,

Στόχος του Φεστιβάλ σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι η «ιστορική αναδρομή με οδηγό την τέχνη, στο νησί του Ομήρου και στον πολιτισμό που άνθισε από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα με σκοπό να αναδειχθούν και να προβληθούν οι ομορφιές της Χίου και τα μοναδικά στον κόσμο αρχιτεκτονικά της μνημεία».

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στην πλατεία του Κάστρου της Χίου με μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση που θα ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές. Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος και την εικαστική επιμέλεια ο σημαντικότατος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ. Ας σημειωθεί ότι τα 18 κοστούμια τα οποία θα παρουσιαστούν την βραδιά αυτή φορεμένα από 18 Χιώτισσες και Χιώτες, έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στη συνέχεια στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο.
Τις μουσικές επιλογές επιμελείται ο Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και Μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα οπερετικό συγκρότημα, τους OPERATICAL , που θα ερμηνεύσει λυρικά τραγούδια από όλο τον κόσμο.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού.
Οι συντελεστές της παράστασης θα φορούν κοστούμια εποχής του Οίκου Μόδας Λάσκαρη, σχεδιασμένα ειδικά για την βράδια .

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 7.30 μμ, θα δοθούν διαλέξεις του Ιωάννη Μετζικώφ και του Μανώλη Βουρνού (με θέμα την Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο ) στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” και θα εγκαινιαστεί η έκθεση κοστουμιών του Ιωάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρι Σίβρη.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 11.00 Ολύμποι
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 19.30 Μεστά
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 11.00 Μεστά

Στην πλατεία των Ολύμπων και των Μεστών η 15μελης ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas θα μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα με ιππότες ,πριγκίπισσες ,ξιφομάχους και μελωδούς με έναν διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους τρόπο. Ευγενική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 8.30 μμ στην πλατεία του χωριού στα Μεστά γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στον Βοτανικό κήπο Νενήτων, σημείο συμβολικό με θεά όλη την Χίο, όλο το Αιγαίο, με την συναυλία της Βορειοαιγαιοπελαγίτισσας και Ικαριώτισσας Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

To top