Ρόδος: Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου.

Στο σημείο επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, τρία παραπλέοντα, καθώς και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Στελέχη του Λιμενικού, μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφεραν πως μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν εντοπιστεί συνολικά 29 άτομα, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με μαρτυρίες, στο σκάφος επέβαιναν 60 με 80 άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό, επρόκειτο για ένα σχετικά μικρό σκάφος στο οποίο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιβιβαστεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους συνολικά 29 διασωθέντες, δύο διασώθηκαν από το Super Puma το οποίο τους μετέφερε στην Κάρπαθο και 27 διασώθηκαν από Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων το οποίο τους μεταφέρει στα Καρδάμαινα της Κω.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι Αφγανοί, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν Ιρακινοί και Ιρανοί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μόνο λίγοι από αυτούς φορούσαν σωσίβια.

Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας με προορισμό την Ιταλία και το σκάφος τους χθες το βράδυ βρέθηκε σε δυσχερή θέση στην περιοχή νότια της Ρόδου.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν την επιχείρηση καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφόρ και επικρατεί θαλασσοταραχή. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ακταιωροί της τουρκικής ακτοφυλακής, ωστόσο τον πλήρη έλεγχο αλλά και τη δικαιοδοσία για τη διαχείριση του περιστατικού τον έχει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδοντας πως έπειτα από το ναυάγιο πλοίου στο νησί της Καρπάθου αγνοούνται έως και 50 άνθρωποι.

Η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 38ν.μ. νότια της ν. Ρόδου, σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για σκάφος (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής αυτών από τη θάλασσα. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν δύο (02) ναυαγοσωστικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο Π.Ν., τρία (03) παραπλέοντα, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α SUPER PUMA.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώα είκοσι εννέα (29) άτομα, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων επί του ανωτέρω σκάφους επέβαιναν περίπου ογδόντα (80) άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως ΔΒΔ 5-6 BF.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου».

To top