Εορτάζει ο Άγιος Προκόπιος στο Ίππειος

Εορτάζει ο Άγιος Προκόπιος στο Ίππειος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου με την Κοινότητα του χωριού γιορτάζει την Εορτή του Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος την Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Ιουλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

19:30 Εσπερινός στην Εκκλησία του Αγίου Προκοπίου – Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Παρασκευή παραδοσιακού φαγητού (κισκέτς) και γλέντι στα καφενεία του χωριού.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

07:00 Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Προκοπίου. Διανομή παραδοσιακού φαγητού (κισκέτς).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:

Ο ναός του Αγ. Προκοπίου στο Ίππειος άρχισε να χτίζεται το 1741 , σε αντικατάσταση μιας παλιάς εκκλησίας εντελώς ερειπωμένης και αποπερατώθηκε το 1746

Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και κάτω από την εικόνα του Αγ Κωνσταντίνου και Ελένης αναγράφεται εντος πλαισίου το έτος κατασκευής 1746 Μάιος και στο υπέρθυρων του ναού υπάρχει χρονολογία 1746 που μάλλον αναφέρεται στην αποπεράτωσή του.

Το περίεργο είναι πως σε ένα πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα που σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό μουσείο απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα (εν έτει σωτηρίω αψμα] και που δίνεται η άδεια ενέργειας καθολικού εράνου για την αποπεράτωση του ναού, γιατί οι χριστιανοί των γύρω χωριών δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της ανέγερσης του ναού λόγω του μεγέθους του, ο παλαιός ναός αναφέρεται επ ονόματι του Αγίου Πολυκάρπου αντί του Αγίου Προκοπίου. Αυτό μάλλον έγινε εκ παραδρομής γιατί, όπως αναφέρει και ο εκλιπών Δεσπότης Κλεόμβροτος, οι χριστιανοί δεν συνήθιζαν να αλλάζουν το όνομα του παλαιού ναού.

Είναι σίγουρο ότι έγινε εκ παραδρομής γιατί στην αντίθετη περίπτωση στον ναό του Αγίου Προκοπίου θα υπήρχε και εικόνα του Αγίου Πολυκάρπου, πράγμα που δεν υφίσταται.

To top