Δριμεία κριτική Σπιλάνη στην Περιφέρεια για τον τουρισμό

Δριμεία κριτική Σπιλάνη στην Περιφέρεια για τον τουρισμό
Ο επικεφαλής της παράταξης "Συμπαράταξη" κ. Γιάννης Σπιλάνης

Κριτική σε  υψηλούς τόνους εξαπέλυσε η παράταξη “Συμπαράταξη” με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη κατά της Περιφερειακής αρχής για τον τουρισμό με αφορμή συνέντευξη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη  Νίκο  Νύκτα σε ΜΜΕ της Χίου.  «Αντί ο κ Νύκτας να κρύβεται, δίνει συνεντεύξεις για να προβάλει την πλήρη αποτυχία τη δική του και του πολιτικού του προϊσταμένου του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη» αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η “Συμπαράταξη” αναφέρει τα εξής:  «Σε συνέντευξη που έδωσε ο  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νύκτας σε ΜΜΕ της Χίου δήλωσε ότι οι ομογενείς και ο κοινωνικός τουρισμός θα «σώσουν» το νησί του, στη Λέσβο φταίει ο covid που δεν θα έρθουν τουρίστες, ενώ στη Σάμο, την ναυαρχίδα του τουρισμού όπως είπε, παρά τις πληρότητες ύψους 90% (για τον Αύγουστο φαντάζομαι) θα κάνουν ΤΩΡΑ, τόσο νωρίς και τόσο έγκαιρα, Περιφέρεια και Φορείς στοχευμένες, λέει, δράσεις διαφήμισης!!!

Με τις δηλώσεις του  αυτές ο κ. Νύκτας ομολόγησε, δίχως  βέβαια να το καταλάβει και χωρίς φυσικά  να το θέλει, την πλήρη αποτυχία του ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκε πάνω από 2.000.000€ για την τουριστική προβολή στα τρία χρόνια που έχει το σχετικό  χαρτοφυλάκιο και παράλληλα σε πλήρη αφασία δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις των επιχειρηματιών για την επόμενη χρονιά!!!

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και παρακολουθούσαν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην διαχείριση του Τουρισμού  τα τελευταία χρόνια  στον τόπο  μας περίμεναν, δυστυχώς, με απόλυτη βεβαιότητα και σιγουριά  ως  απολύτως φυσικό και αναμενόμενο επακόλουθο  αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού αλλά και γενικότερα για την οικονομία των νησιών μας. Η προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής ήταν να «σερβίρει» 100.000 € στο τραπέζι της κας  Μπαρμπαρίγου ώστε να βάλει (;) την Χίο και το υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο στον χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας, να χρηματοδοτεί  με δεκάδες χιλιάδες ευρώ εκπομπές προβολής κυριολεκτικά της συμφοράς και να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με  ελάχιστη ή καμία σχέση με τουριστική προβολή, όπως μεσαιωνικές παράτες και καλλιστεία σκύλων.

Είδε κανείς όλα αυτά τα τελευταία  χρόνια  κάποιο, έστω μεσοπρόθεσμο, σχέδιο τουριστικής προβολής με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για προσέλκυση αλλοδαπών τουριστών;

Είδε κανείς τη σύσταση και λειτουργία κάποιου οργάνου που να συζητά σε επίπεδο περιφέρειας τουριστικό σχεδιασμό και προβολή όταν σε όλες τις περιφέρειες πρώτο μέλημα τους είναι οι συνεργασίες των εμπλεκόμενων φορέων;

Είδε κανείς ποια είναι τα κριτήρια χρηματοδότησης των δράσεων και με ποια διαδικασία επιλέχθηκαν;  Μήπως επικρατεί και εδώ η διαδικασία «όποιος φίλος ή εξωθεσμικός παράγοντας μας προτείνει κάτι το αποδεχόμαστε»;

Είδε κανείς την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής προβολής των νησιών μας;

Αντιλήφθηκε μήπως κανένας κάποια, έστω, προσπάθεια για δημιουργία τουριστικής ταυτότητας ή για διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος και κάτι για όσα άλλα που ενώ εντάσσονταν στο ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής τελικά δεν υλοποιούνταν;

Γιατί άραγε συνέβησαν και εξακολουθούν να  συμβαίνουν όλα αυτά ; Τι ..τρέχει στο Βόρειο Αιγαίο;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Με έναν Περιφερειάρχη που δηλώνει δημόσια ότι δεν τον ενδιαφέρει ο τουρισμός δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο. Ο ίδιος σκέφτηκε, ότι αφού δεν θα αποδώσουν τα χρήματα στον τουρισμό, καλά είναι να τα χρησιμοποιήσει για τη δική του προβολή ώστε να πιάσουν τόπο. Έτσι απλά συνεχίζεται η παράδοση να χρησιμοποιούνται τα κονδύλια της τουριστικής προβολής για επανεκλογή των χειριστών τους. Και αν δεν έχουμε τουρισμό, δεν φταίμε εμείς, εμείς προσπαθήσαμε, αλλά …….. Δικαιολογίες πάντα βρίσκονται ή κατασκευάζονται.

Χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι στους άλλους νησιωτικούς προορισμούς το 2021 οι διανυκτερεύσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 65-110% σε σχέση με το 2019 και  στο Βόρειο Αιγαίο κάτω από το 50%, ενώ φέτος που οι άλλοι θα ξεπεράσουν το 100%, εμείς θα …ψάχνουμε σανίδα σωτηρίας σε ομογενείς, σε κοινωνικούς τουρίστες και στην καλύτερη περίπτωση σε Τούρκους;

Ευτυχώς , βέβαια, που μας επισκέπτονται κι αυτοί  προτιμώντας τα Ελληνικά  νησιά  από το  πολυδιαφημιζόμενο  με Ευρωπαϊκή βούλα και τα  δικά μας , δυστυχώς, λάθη  TURKAEGEAN.

Κε Νύκτα, παρακαλείσθε  να  μην συνεχίσετε να  εκτίθεστε  ακόμη περισσότερο απαντώντας μας για μια εισέτι φορά ότι δεν έχουμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέσει προτάσεις γιατί θα δώσουμε στην δημοσιότητα τις προτάσεις για τον Τουρισμό  που καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2019 ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και γενικότερα οι συμπολίτες μας να μπορούν να τις συγκρίνουν με τα πεπραγμένα σας»

Και καταλήγει η ανακοίνωση «Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενους και γενικά όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Βορείου  Αιγαίου, ανεξάρτητα του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, να βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τους ά(χ)ριστους της ομάδας Μουτζούρη και να αλλάξουμε σελίδα στον τόπο μας.

Το προσκλητήριο απευθύνεται  σε όλους σας  κα ιδιαίτερα στους νέους».

 

To top