Συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου και του υποψήφιου Γεωπάρκου Σμύρνης

Συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου και του υποψήφιου Γεωπάρκου Σμύρνης

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Σμύρνης στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος στα πλαίσια του προγράμματος RURITAGE.

Η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς εργαλείο τοπικής ανάπτυξης.

H Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος ως παράδειγμα αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης αποτελεί το αντικείμενο της επίσκεψης αντιπροσωπείας από το υποψήφιο Γεωπάρκο από τη Σμύρνη. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στη Λέσβο μέλη αντιπροσωπείας, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στο πλαίσιο του προγράμματος Ruritage.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο τα μέλη της αντιπροσωπείας από τη Σμύρνης επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους ηφαιστειακούς γεώτοπους της Λέσβου, τον υγροβιότοπο της Καλλονής όπου συμμετείχαν σε παρατήρηση πουλιών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, την Πέτρα και το Μόλυβο.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό γεωλογικό και φυσικό περιβάλλον της Λέσβου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τις δυνατότητες επίσκεψης και τις δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού που υλοποιούνται στη Λέσβο αλλά και να εξεταστούν οι δυνατότητες ανάπτυξης νέων συνεργασιών.
Επισκέφτηκαν τις νέες ανασκαφικές θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εργασίες ανασκαφής, προστασίας και ανάδειξης απολιθωμάτων, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου και τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες επίσκεψης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και γενικότερα για τις εμπειρίες που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες στη Λέσβο.

Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους περιηγήθηκαν στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις, γνώρισαν τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα με πάνω από 50 είδη φυτών και αρκετά είδη ζώων καθώς και τις καινοτόμες δράσεις συντήρησης που υλοποιούνται από το Μουσείο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους γνώρισαν επίσης τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου όπου και ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο κα. Ελένη Πίτσα για τη συμβολή των Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Γυναικών στην τοπική ανάπτυξη.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους γνώρισαν την ομορφιά του λεσβιακού τοπίου, περιηγήθηκαν στα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, τον ηφαιστειακό δόμο του Μολύβου, τις πυροκλαστικές ροές της δυτικής Λέσβου και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου.
Επίσης, επισκέφτηκαν περιοχές οικολογικής σημασίας όπως τον υγρότοπο του κόλπου της Καλλονής, την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Στον υγρότοπο του Κόλπου Καλλονής συμμετείχαν σε δράση παρατήρησης πουλιών και ενημερώθηκαν για τα μεταναστευτικά πουλιά της Λέσβου.
Παράλληλα, στα πλαίσια της επίσκεψης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων, συμμετοχής σε κοινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το εξαιρετικό υψηλό επίπεδο στους τομείς της διαχείρισης, ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και τις ποικίλες δυνατότητες επίσκεψης στα Μουσεία της Λέσβου, τα γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου αλλά και τις δυνατότητες συμμετοχής σε δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επίσης, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συνεχίσουν ενεργά τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο του προγράμματος Ruritage.

Το έργο RURITAGE

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και στοχεύει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και τον μετασχηματισμό τους σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν.
Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.
Το έργο εστιάζει σε έξι περιοχές καινοτομίας: τη διαχείριση του τοπίου, τις εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.
Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (που μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα στον τομέα δραστηριοποίησης τους). Πρόκειται για περιοχές που έχουν αναπτύξει και μπορούν να προβάλουν ως παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και περιοχές εφαρμογής των αποτελεσμάτων του έργου.
Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου αποτελεί φορέα επίδειξης καλών πρακτικών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκαν ανοικτές εκδηλώσεις και εργαστήρια για τη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων του έργου καθ’ όλη την τετραετή διάρκεια υλοποίησής του προσκαλώντας συνεργαζόμενους φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες.
Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιάσουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών.

 

 

 

To top