Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψη του στο νησί της Λέσβου επισκέφθηκε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Θετικές εντυπώσεις από την επίσκεψή του στις απολιθωματοφόρες θέσεις και τα έργα προστασίας των απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου αποκόμισε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο Υπουργός καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής του συνοδεύονταν από τον Υφυπουργό Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τη Γενική Γραμματέα Υποδομών, τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας και στελέχη του Υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε τις ανασκαφικές θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Ν. Ζούρο για νέα εντυπωσιακά ευρήματα, τις επιτυχημένες προσπάθειες προστασίας των ευρημάτων του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο.
Όπως εξήγησαν στον κ. Κ. Καραμανλή οι υπεύθυνοι του έργου, αλλά και ο κ. Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέα ευρήματα από το περίφημο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.
Συγκεκριμένα, μέσα από τα σπάνια ευρήματα αναδύεται ένα υποτροπικό δάσος στην περιοχή του Ακρόχειρα.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τα τέλη 2020 – αρχές 2021, ενώ συνολικά έχουν αποκαλυφθεί 15.000 απολιθωμένων κορμών και φύλλων από την Άντισσα έως το Σίγρι. Από τα νέα ευρήματα ξεχωρίζει το σπανιότατο εύρημα ενός απολιθωμένου δένδρου διατηρημένου σχεδόν ακέραιου με τα κλαδιά και τις ρίζες του, που όμοιό του δεν είχε ανακαλυφθεί έως σήμερα. Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιευμάτων, τόσο στον εθνικό, όσο και στον διεθνή τύπο.
Σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις με όρθιους απολιθωμένους κορμούς θα διατηρηθούν κατά μήκος του νέου δρόμου και θα αναδειχθούν επί τόπου ως εκθέματα, ενώ πολλά ευρήματα έχουν μεταφερθεί με ιδιαίτερα προσεκτικές διαδικασίες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, όπου έχει διαμορφωθεί ειδική έκθεση για τα ευρήματα αυτά.
Το οδικό έργο αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Καλλονής με το Σίγρι σε συνολικό μήκος 46,7 χλμ, εκ των οποίων τα 25,7 χλμ. αφορούν σε νέα χάραξη και τα 21 χλμ αναβάθμιση του υφιστάμενου τμήματος.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Σίγρι. Εκεί, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Μουσείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Λέσβο.
Ο υπουργός περιηγήθηκε στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Στην Αίθουσα Απολιθωμένου Δάσους είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα μοναδικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις πρόσφατες σωστικές ανασκαφές και έχουν ήδη πάρει θέση στην έκθεση και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο για τις δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς ήδη νέα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται σε έκθεση του Μουσείου στη Γερμανία με θέμα την κλιματική αλλαγή.
Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δραστηριότητες του Μουσείου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και ιδιαίτερα κατά μήκος των εργασιών διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.