Κώστας Καραμανλής από τη Λέσβο: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν παίζει»

Κώστας Καραμανλής από τη Λέσβο: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν παίζει»

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής σε εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο “Ηλιοτρόπιο” με θέμα «Τα έργα που αλλάζουν την Ελλάδα – Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της Λέσβου». «Όσο η Τουρκία επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια αναθεωρητισμού, τόσο η Ελλάδα θα σηκώνει ακόμη πιο ψηλά το ανάστημά της», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό, αλλά και στα τρία βασικά έργα, που αλλάζουν τη Λέσβο.

«Όσο και αν η Τουρκία επιμένει να επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια αναθεωρητισμού, που φτάνουν έως το αδιανόητο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τόσο εμείς, η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση θα σηκώνουμε ακόμα ψηλότερα το ανάστημά μας», διαμήνυσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει την καλή γειτονία και πιστεύει σε αυτήν, σημειώνοντας: «Αν αυτό το συμμεριστεί και η Τουρκία, τόσο το καλύτερο. Αν όχι, κακό του κεφαλιού της. Αυτή θα βγει χαμένη».

«Αποβλέπουμε σε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, όχι όμως χωρίς κόκκινες γραμμές. Επιδιώκουμε την ειρήνη στην περιοχή μας, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για να απαντήσουμε και σε κάθε πρόκληση», τόνισε.

«Οτιδήποτε άλλο θέτει η Τουρκία πλην της οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας των νησιών και ΑΟΖ, που είναι η μόνη διαφορά προς επίλυση, εντάσσεται στην σφαίρα του παραλόγου», ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Και πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, αναβαθμισμένες και ενισχυμένες, είναι έτοιμες να επιτελέσουν τον σκοπό τους. Να προστατεύσουν την πατρίδα μας και τους πολίτες της.  Και αυτό οι γείτονές μας πρέπει να το γνωρίζουν. Η Ελλάδα δεν παίζει. Γίνεται κάθε μέρα και πιο δυνατή, με πανίσχυρες διεθνείς συμμαχίες. Έχει αυτοπεποίθηση, ισχύ και αποφασιστικότητα. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Υπογράμμισε επίσης ότι: «Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση στην περιοχή. Όμως δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο» και σημείωσε:  «Οι  Έλληνες πολίτες, σε κάθε σημείο της χώρας, γνωρίζουν πλέον καλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της ασφάλειας και της σταθερότητας».

«Οι γιαγιάδες Ευστρατία,  Μαρίτσα  παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπισμού»

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι οι κάτοικοι της Λέσβου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος, για το οποίο δεν έφεραν ευθύνη, αλλά κλήθηκαν να το διαχειριστούν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και στήριξη από την Πολιτεία.

«Στην πραγματικότητα, βιώσατε από πρώτο χέρι, και με τον πιο επώδυνο τρόπο, πώς εφαρμόστηκε στην πράξη η πρώτη φορά Αριστερά. Τι σημαίνει να ορίζουν την τύχη ενός τόπου, πολιτικοί χωρίς την αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και χωρίς την συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία. Απέναντι σε ένα ζωτικό σημείο της πατρίδας μας που έβλεπε τον τόπο του να μεταλλάσσεται βίαια, χωρίς κανείς αρμόδιος να προσπαθεί να το αποτρέψει», συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Όμως οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε και κάτι ακόμα. Ότι εσείς, παρά τα όσα συνέβαιναν εδώ, παραδώσατε μαθήματα γνήσιου ανθρωπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Και βεβαίως δεν αναφέρομαι σε κανέναν άλλον παρά μόνον σε εσάς, στους πολίτες της Λέσβου. Όπως ήταν η Ευστρατία, η Μαρίτσα κι οι άλλες υπέροχες γιαγιάδες μας, που έδωσαν ανιδιοτελώς στοργή και φροντίδα σε αμέτρητα παιδιά. Αυτή είναι η πραγματική ανθρωπιά. Αυτή είναι η ουσιαστική αλληλεγγύη. Και την προσφέρατε χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε όμως επίσης ότι: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να είναι η Ελλάδα ένα ‘‘ξέφραγο αμπέλι’’. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς. Σε αυτή την κατάσταση ήταν τα σύνορα μας όταν αναλάβαμε. Όταν μάλιστα, κάποιοι είχαν φτάσει να αναρωτιούνται “αν έχει σύνορα η θάλασσα”».

Υπογράμμισε ότι: «Αντίθετα, η κυβέρνησή μας εργάστηκε μεθοδικά και πολύπλευρα, ώστε να καταφέρει να εξομαλυνθεί η κατάσταση όσο πιο γρήγορα γινόταν. Και φυσικά, αποδείξαμε στην πράξη ότι η θάλασσα μας και σύνορα έχει και ξέρουμε να τα φυλάμε».

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού μας Σώματος, που επιτελούν κάθε μέρα και κάθε νύχτα, ακούραστα το καθήκον τους προς την πατρίδα.

«Η Λέσβος γυρίζει επιτέλους σελίδα. Με νέες υποδομές, αφήνει οριστικά πίσω της την αποεπένδυση, την υποβάθμιση, τις Μόριες και την απογοήτευση» 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει έμπρακτα το νησί της Λέσβου, τόσο με πρωτοβουλίες άμεσης ανακούφισης, όσο και με μια δέσμη μέτρων που θέτουν τις βάσεις για τη συνολική αναβάθμιση των προοπτικών του νησιού.

«Σε αυτό το πλαίσιο, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιούμε ένα πρόγραμμα έργων συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε και παρουσίασε τα τρία βασικά έργα αυτού του προγράμματος.

1.     Το νέο λιμάνι στο Σίγρι 

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η διοικητική παράδοση του λιμένα για επιβατική χρήση και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια. Έκανε λόγο για ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για το νησί, καθώς: Η Δυτική Λέσβος βγαίνει οριστικά από την απομόνωση, αναβαθμίζεται συνολικά η ακτοπλοϊκή κίνηση προς το νησί. Θα εξυπηρετείται η μελλοντική σύνδεση του Σιγρίου με τη Ραφήνα. Ο νέος λιμένας θα εξυπηρετεί πλέον και εμπορικά δρομολόγια. Και το σύνολο του έργου μαζί με το αλιευτικό καταφύγιο που θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο, εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις πρόσδεσης αλιευτικών σκαφών αλλά και σκαφών αναψυχής.

2.     Οδική σύνδεση του Λιμένα Σιγρίου με την Καλλονή 

Η πρόοδος του έργου, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στα εργοτάξια νωρίτερα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 70%.

«Υπολογίζουμε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα παραδοθεί σε κυκλοφορία στο σύνολό του», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας ότι αυτός ο οδικός άξονας θα βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία σε πολλούς οικισμούς.

3.     Υδροδότηση της Μυτιλήνης, της Καλλονής και εννέα ακόμα οικισμών (Ευεργετούλα, Γέρα, Λουτρόπολη, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδος, Πολυχνίτος, Πέτρας και Μήθυμνα) 

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, πρόκειται για την κατασκευή των υποδομών αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς νερού από το φράγμα Τσικνιά.

«Με προϋπολογισμό 104 εκατομμύρια ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα το δημοπρατήσουμε εντός του καλοκαιριού», ανακοίνωσε.

«Με τα έργα αυτά η Λέσβος γυρίζει επιτέλους σελίδα. Με αυτές τις υποδομές, η Λέσβος αφήνει οριστικά πίσω της την αποεπένδυση, την υποβάθμιση, τις “Μόριες” και την απογοήτευση», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

To top