Διαδικτυακή εκδήλωση-ταινίες μελέτης για την ανισότητα των φύλων από τη Cinematopedia

Διαδικτυακή εκδήλωση-ταινίες μελέτης για την ανισότητα των φύλων από τη Cinematopedia

Αυτή την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 20.00, το Cinematopedia διοργανώνει μια διαδικτυακή εκδήλωση, για συζήτηση, για το πώς ο κινηματογράφος προσεγγίζει το θέμα της ανισότητας των φύλων και της έμφυλης βίας.

Το Cinematopedia είναι ένα έργο Creative Europe MEDIA που στοχεύει να χρησιμοποιήσει τους κινηματογράφους ως κόμβους καινοτομίας για τοπικές κοινότητες.
Σε αυτή την ευρωπαϊκή διοργάνωση συμμετέχουν τέσσερις διαφορετικές χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Λιθουανία και Ελλάδα. Οι συνεργάτες της Cinematopedia από αυτές τις χώρες θα παρουσιάσουν περιπτωσιολογικές μελέτες, ταινίες που ασχολήθηκαν με το θέμα του φύλου και στη συνέχεια θα τα συζητήσει με τα άτομα που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Οι ταινίες για τις οποίες θα γίνει συζήτηση είναι οι εξής:

Rencontres Audiovisuelles (Λιλ, Γαλλία) – Où vont les sons (2020)
Πέντε φίλοι συναντιούνται στο Skype και ο έκτος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Σιγά σιγά, ανακαλύπτουμε τι τους δένει: η ανάμνηση του «Talk to me about love», μιας βραδιάς που διοργάνωσε κάποιος Clémence. Η ιστορία εναλλάσσεται μεταξύ της συζήτησης στο Skype και της ανάμνησης εκείνης της βραδιάς.
Σκηνοθεσία: Φλοράν Γκουέλου
Πολιτιστικός Σύλλογος Φορτέτσας (Κρήτη, Ελλάδα) – Μικρή Αγγλία (2013)
Μια επική ιστορία της χαμένης αγάπης και μια όμορφη ιστορία της αγάπης μεταξύ των αδελφών, που διαδραματίζεται στο ελληνικό νησί της Άνδρου στις αρχές του 20ου αιώνα.
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Kino Pasaka (Βίλνιους, Λιθουανία) – Και μετά χορέψαμε (2019)
Μια παθιασμένη ιστορία ενηλικίωσης που διαδραματίζεται μέσα στα συντηρητικά όρια της σύγχρονης Τιφλίδας, η ταινία ακολουθεί τον Μεράμπ, έναν ανταγωνιστικό χορευτή που βγαίνει εκτός ισορροπίας με τον ερχομό του Irakli, ενός συναδέλφου χορευτή με ένα επαναστατικό σερί.
Σκηνοθέτης: Lev Akin

Callysto APS (Νάπολι, Ιταλία) – Women of the Land (2021)
Το WOMEN OF the LAND είναι ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τις ιστορίες μιας ομάδας Ιταλών που μετακόμισαν από την πόλη στην ύπαιθρο για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: να ζήσουν σε αρμονία με τη φύση μέσω της αυτοπαραγωγής βιολογικών τροφίμων, να μάθουν τις τέχνες καλλιέργεια, μεταμόρφωση, διατήρηση, αποκατάσταση των τοπικών κοινωνιών και προώθηση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής ενάντια στην υπερκατανάλωση.
Σκηνοθεσία: Elisa Flaminia Inno

ELORIS (Μυτιλήνη, Ελλάδα) – Petite Fille (2020)
Το συγκινητικό πορτρέτο της οκτάχρονης Σάσα, που αμφισβητεί το φύλο της και με τον τρόπο αυτό, προκαλεί τις ενίοτε ανησυχητικές αντιδράσεις μιας κοινωνίας που εξακολουθεί να επενδύεται σε έναν βιολογικό τρόπο σκέψης αγοριών-κοριτσιών.
Σκηνοθεσία: Sebastien Lifshitz
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Θα υπάρχουν λίγοι συμμετέχοντες από κάθε χώρα για αυτήν την εκδήλωση, οπότε συμπληρώνετε τη φόρμα https://forms.gle/4UFqtyUuBcd4xamV9
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Zoom και θα είναι στα αγγλικά.

To top