Νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των προστίμων «λόγω έλλειψης υποδομών σε πολυσύχναστες παραλίες» αλλά και «λόγω έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης», ζητά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη.
Ειδικότερα, η Αντιδήμαρχος ζητά την παρέμβαση της ΚΕΔΕ προς τα αρμόδια Υπουργεία και τις Λιμενικές αρχές, όχι μόνο για να διαγραφούν τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και σε δεκάδες νησιωτικούς και παραθαλάσσιους δήμους, αλλά και για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την οργάνωση των πολυσύχναστων παραλιών. Με απώτερο σκοπό να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και τα φαινόμενα το κράτος να εναντιώνεται ουσιαστικά εναντίον του εαυτού του και να την πληρώνουν οι Δήμοι.
Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπως και σε άλλους Δήμους του Βορείου Αιγαίου, επιβλήθηκαν πριν από λίγο καιρό πρόστιμα από τις Λιμενικές Αρχές για «ελλείψεις σε υποδομές πολυσύχναστων παραλιών» αλλά και για ελλιπή «ναυαγοσωστική κάλυψη». Το ζήτημα αποτέλεσε μάλιστα και αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση για μικροπολιτικούς σκοπούς, τη στιγμή που το όλο θέμα θεωρείται μείζον κεντρικά και χρήζει νομοθετικής ρύθμισης. Εξάλλου, αντίστοιχη παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα, πραγματοποίησε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης προς την ΚΕΔΕ -ως Πρόεδρος της ΠΕΔ- για τα αντίστοιχα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στον «αδελφό» Δήμο της Λέσβου.
Για την περίπτωση της Δυτικής Λέσβου βέβαια, υπήρχε και η πρόσθετη επιβάρυνση της θεομηνίας της 21 Μαΐου του 2021 που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές (και) στις ακτές του Δήμου. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μάλιστα τέθηκε εκείνη την περίοδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο τόσο τα διαβιβασμένα σχετικά έγγραφα της δημοτικής αρχής προς τις Λιμενικές Αρχές που γνωστοποιούσαν το πρόβλημα, όσο και η απρόβλεπτη κατάσταση που περιήλθε ο Δήμος συνολικά από τη θεομηνία, δεν απέτρεψαν την επιβολή προστίμων.
Για αυτούς τους λόγους, αλλά και για το πρόβλημα που παρατηρείται στο ενδιαφέρον των ναυαγοσωστών να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις που προκηρύσσουν οι Δήμοι, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις να βγαίνουν άγονες, η κα Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας και όλα τα σχετικά έγγραφα και το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου για να διαγραφούν τα πρόστιμα:
«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για το έτος 2021 δαπάνησε πάνω από 80.000 ευρώ για την οργάνωση των υποδομών στις δύο πολυσύχναστες παραλίες Βατερών και Ερεσού και θα δαπανήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσό κατά το τρέχον έτος, ενώ η χρηματοδότηση που λαμβάνει για το σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται σε μόλις 18.800 ευρώ για κάθε έτος. Παράλληλα για το έτος 2021, υποβλήθηκαν πρόστιμα από τις Λιμενικές Αρχές, συνολικού ύψους 69.500.
Με τα έγγραφα που επισυνάπτουμε, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τόσο λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όσο και για τις ενέργειες που έγιναν για την οργάνωση των υποδομών στις πολυσύχναστες παραλίες και ζητήθηκε η διαγραφή προστίμων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Θεωρούμε ότι η ΚΕΔΕ, λόγω των όσων προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να απαιτήσει αφενός τη διαγραφή των προστίμων που επέβαλλαν οι Λιμενικές Αρχές, αφετέρου την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης από το Υπουργείο, για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των πολυσύχναστων παραλιών σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές».