3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου

3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου

 Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου που πραγματοποιηθεί φέτος στα Ιωάννινα θα συμμετάσχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 3 έως 5 Ιουνίου 2022 και την έναρξή του θα κηρύξει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO. To Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τις Εθνικές Επιτροπές UNESCO Ελλάδας και Κύπρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών.
Στην έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια ομιλία από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με θέμα «Γεωπάρκα: Ανάδειξη Φυσικής Κληρονομιάς και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, οι δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δράσεις τοπικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, οι δράσεις των Ελληνικών γεωπάρκων, καλές πρακτικές και βέλτιστες προσεγγίσεις από το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και τη λοιπή διεθνή εμπειρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, δημιουργίας και προώθησης δράσεων υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού καθώς και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα επτά περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο, το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης και το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί μια περιοχή, το Γεωπάρκο του Τροόδους.
Τα Γεωπάρκα δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Τα γεωπάρκα αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ην ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής.

To top