Κανένας κτηνοτρόφος εκτός βιολογικών

Κανένας κτηνοτρόφος εκτός βιολογικών

«Όλοι οι κτηνοτρόφοι που υπέβαλαν αίτηση στα Βιολογικά θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στην εκδήλωση για την Αιγοπροβατοτροφία στα νησιά του Β. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από το παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, στην αίθουσα του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, με την αύξηση στο μπάτζετ των βιολογικών από τα 490 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ, θα μπορέσουν να ενταχτούν στο πρόγραμμα όλοι οι κτηνοτρόφοι, που υπέβαλαν αίτηση. Ο κ. Παπαγιαννίδης έκανε λόγο και για αλλαγή του τρόπου πληρωμής στα προγράμματα Leader, η οποία όπως πρόσθεσε είναι γεγονός.

Από την πλευρά του ο κ. Θύμιος Τσιατούρας, προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως η νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο, με μπάτζετ στα 180 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για όσους θέλουν να ενταχτούν είναι η εκμετάλλευσή τους να ξεπερνά σε μέγεθος τυπικής απόδοσης τα 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ενταχτεί ένας προβατοτρόφος εφόσον έχει από 130 πρόβατα κι άνω, ένας αιγοτρόφος 145 αίγες κι άνω. Στην ελαιοκομία όριο για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες είναι τα 64 στρέμματα και για τις βρώσιμες στα 41 στρέμματα. Στα φρούτα τέλος όριο είναι τα 18 στρέμματα, 11 στα κηπευτικά, 292 στο σιτάρι και 80 στο βαμβάκι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρου Μάμαλη και του προέδρου του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτη Κατσαβέλλη, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τους: Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Μελά, πρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργου Αρσένου, καθηγητή Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νεκτάριου Γιαδίνη, καθηγητή Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωσήφ Μπιζέλη, ομότιμου καθηγητή Σχολής Επιστημών των Ζώων του ΓΠΑ, Ευθύμιου Τσιατούρα, Προϊσταμένου Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

To top