«Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για ενεργά σωματεία»

«Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για ενεργά σωματεία»

Ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. , Ελεγκτικής Επιτροπής, Αντιπροσώπων για την 91η Γ. Σ. της ΔΟΕ και αντιπροσώπων για το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Λέσβου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε τη φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία, προτάσσουμε τα δίκαια αιτήματα των Εκπαιδευτικών!

Θέλουμε από τις εκλογές να προκύψει ένα Σωματείο με ενεργό ρόλο και παρουσία, θεσμική και κινηματική, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τρεις βασικούς άξονες:

1. Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο

2. Μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών

3. Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών

Στο παραπάνω τρίπτυχο εγκολπώνονται όλες οι προκλήσεις που, ως Κλάδος, έχουμε μπροστά μας με σκοπό, αφενός να δημιουργούμε ασπίδα αντίστασης ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και κατηγοριοποίησης Σχολείων-Εκπαιδευτικών-Μαθητών και αφετέρου να διαμορφώνουμε καθημερινά τις απαραίτητες συνθήκες διεκδίκησης των επίκαιρων αλλά και των διαχρονικών αιτημάτων μας.

Ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε πρέπει να οργανώσουμε ένα Σωματείο, με κοινωνικό, μορφωτικό, πολιτισμικό, ανταποδοτικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα.

Είμαστε δίπλα σε κάθε Σχολείο και σε κάθε συνάδελφο με ενεργή και διεκδικητική παρουσία παρέμβασης και διεκδίκησης τόσο προς τον τοπική και όσο και την κεντρική εξουσία.

Είναι επιλογή μας να μιλήσουμε με θέσεις και όχι επιθέσεις και συνθήματα κενού περιεχομένου.

Γιατί το δίκαιο και το ηθικό στο τέλος πάντα κερδίζουν και αυτό πάντα επιδιώκουμε, για το Δημόσιο Σχολείο και τον Εκπαιδευτικό.

Το Δημόσιο Σχολείο από εκπαιδευτικό κύτταρο παιδαγωγικής ελευθερίας μεταβάλλεται διαρκώς σε στείρο, διεκπεραιωτικό και γραφειοκρατικό χώρο.

 Οι νόμοι Κεραμέως αμφισβητούν τον πυρήνα του δημόσιου χαρακτήρα του Σχολείου (κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπαιδευτικών-μαθητών, τυποποίηση και ποσοτικοποίηση της διδασκαλίας, εξεταστικό μοντέλο κατάταξης από το δημοτικό κ.ά.)

 Η Σχολειοποίηση της Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο ασφυκτικός έλεγχος του παρεχόμενου έργου στα Νηπιαγωγεία (εργαστήρια δεξιοτήτων, Αγγλικά κ.ά.), δημιουργούν συνθήκες αντιπαιδαγωγικές.

Στον αντίποδα των πολιτικών αυτών, πρέπει να παλέψουμε για:

 Την κοινωνική-επιστημονική αναγνώριση του ρόλου των εκπαιδευτικών.

 Μόνιμες Προσλήψεις.

 Μείωση αριθμού μαθητών /τριών στα τμήματα.

 Μείωση ωραρίου στις/στους Νηπιαγωγούς.

 Ενίσχυση των κρατικών δομών επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης.

 Αυξήσεις στους μισθούς των Εκπαιδευτικών για τους οποίους πρέπει κάποτε να μιλήσουμε!

Συναδέλφισσες/οι, αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν όλες/ους μας και για αυτό το λόγο, στις εκλογές συμμετέχουμε-συνδιαμορφώνουμε- διεκδικούμε!!

Επιβάλλεται να διαλέξουμε πλευρά!

Για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To top