Κλείνει μετά από 13 χρόνια το καφενείο «Πανελλήνιον»

Κλείνει μετά από 13 χρόνια το καφενείο  «Πανελλήνιον»
Τέλος εποχής για το καφενείο “Πανελλήνιον” που κλείνει μετά από το 13 χρόνια λειτουργίας. Το παραδοσιακό καφενείο-που φέτος εντάχθηκε  με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας- βάζει λουκέτο ,αφού όπως αναφέρει σε ανάρτηση, η οικογένεια Μιχαηλίδη -που το λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια- δεν άντεξε στις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων.
«Σήμερα, 19 Μαΐου του 2022, το παραδοσιακό καφενείο “Πανελλήνιον” κλείνει ακριβώς 13 χρόνια λειτουργίας. Αυτήν την επετειακή ημερομηνία, η διευθύνουσα ομάδα του Πανελληνίου επέλεξε να ρίξει αυλαία, να αποχαιρετήσει τους θαμώνες και να ολοκληρώσει τη διαδρομή του. Ο χώρος άνοιξε το 2009, ύστερα από συνειδητή και ενδόμυχη επιθυμία να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, σταθμό επικοινωνίας των ανθρώπων, ξεγνοιασιάς και προβληματισμού. Φιλοξένησε δεκάδες καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς, αλλά πρωτίστως αγκάλιασε τους ανθρώπους του νησιού μας, μα και όσων περαστικών ξαπόστασαν στην προκυμαία του. Κύριο αίτημά μας ήταν η ποιοτική και ηθική προσέγγιση σε ό, τι και αν προσφέραμε. Οι αμέτρητες δυσκολίες των τελευταίων ετών έθεσαν σε διαπραγμάτευση όσα εμείς θέλουμε να θεωρούμε δεδομένα. Οι συνεχείς περιορισμοί καθώς και οι έντονες μετακινήσεις του στενού μας προσωπικού δυναμικού, μας οδηγεί σήμερα, 13 χρόνια μετά, στον αποχαιρετισμό του ονείρου μας. Ευχαριστούμε τον καθένα σας ξεχωριστά για όλες τις αναμνήσεις που βάζουμε στις αποσκευές μας, για τις χαρές και τις λύπες, τις μουσικές και τα λόγια, τις σιωπές και τα γέλια. Σμιλέψαμε αυτόν τον χώρο με περισσή αγάπη και ευχόμαστε σύντομα να τον δούμε να ανθίζει ξανά, όπως του αξίζει».
Οικογένεια Μιχαηλίδη.
Το καφενείο “Πανελλήνιον”
Το καφενείο “Πανελλήνιον” είναι ένα από τα ιστορικά καφενεία της Λέσβου το οποίο μαζί με το διπλανό καφενείο “Κρυστάλ” -που παραμένει κλειστό εδώ και  πολλά χρόνια- άνοιξαν στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Το “Πανελλήνιον” αποτελούσε σημείο συνάντησης για τη Μυτιλήνη και μάλιστα για κάποια χρόνια, είχε τη μορφή καζίνο. Ξεχώριζε πάντα για την πολυτέλειά του με μεγάλους σκαλιστούς καθρέπτες και δερμάτινους καναπέδες. Αρχικά σύχναζαν εκεί μόνο οι αριστοκράτες της Μυτιλήνης, στην πορεία όμως έγινε λαϊκό στέκι. Έκλεισε αρχές της δεκαετίας του 1990. Με απόφαση του πρώην Υπουργείου Αιγαίου ο εσωτερικός τους διάκοσμος χαρακτηρίζεται διατηρητέος, ενώ η χρήση του μπορεί να είναι μόνο ως παραδοσιακό καφενείο. Όταν επαναλειτούργησε το 2009 το ιστορικό καφενείο απέκτησε ξανά ζωή , ενώ όλοι ανέμεναν να επαναλειτουργήσει και το διπλανό καφενείο “Κρυστάλ”. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε αφού το “Κρυστάλ” που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς, παραμένει αναξιοποίητο. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου Γιάννης Γιαννέλλης είχε κάνει ενέργειες για την επαναλειτουργία του “Κρυστάλ” και μάλιστα η τράπεζα είχε εμφανιστεί θετική στην πρόταση  να παραχωρηθεί ο χώρος στο Επιμελητήριο για την αξιοποίησή του. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια στην κατεύθυνση αυτή. Το κλείσιμο του “Πανελλήνιον” έρχεται να γράψει το τέλος στην ιστορία των δυο παραδοσιακών καφενείων στην καρδιά της προκυμαίας Μυτιλήνης.
To top