Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα

Αυστηροποιούνται στις 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα διενέργειας δύο rapid test για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί, με δικά τους έξοδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου, ενώ τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν, αλλά οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Διευκρινίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές, αλλά μόνο σε ιδιωτικό εργαστήριο. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα, έτσι υπάρχει κόστος.

Χώροι ψυχαγωγίας

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app, ενώ οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν.Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, αλλά και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση, ενώ στην περίπτωση των ανεμβολίαστων, μόνο για όσους έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν.

 

Όλα τα μέτρα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2022.

 

To top