Με διακοπή ρεύματος απειλούνται εκατοντάδες νοικοκυριά για απλήρωτους λογαριασμούς

Με διακοπή ρεύματος απειλούνται εκατοντάδες νοικοκυριά για απλήρωτους λογαριασμούς

Απο σήμερα Τετάρτη ξεκινούν οι διακοπές ρεύματος για τους απλήρωτους λογαριασμούς σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτόξευσε σε κάποιες περιπτώσεις και σε χιλιάδες ευρώ.

Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Open ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης όσοι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους από ένα ποσό και πάνω απειλούνται με διακοπή ρεύματος. Παράλληλα, εξήγησε ότι το ρεύμα δεν κόβεται μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψη ότι η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα έχει καταστήσει τεράστιο αριθμό νοικοκυριών σε ευάλωτα χωρίς τυπικά και μόνο να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι κάνουν διακανονισμούς από τρεις έως πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει το πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, ωστόσο πρώτα δίνεται προκαταβολή. Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, ο διακανονισμός γίνεται σε οκτώ δόσεις για οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ για οφειλές ποσών πάνω από 3.000 ευρώ γίνεται έως 18 ή 24 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε μαζικές αγωγές κατά εταιρειών ρεύματος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την  Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως (13.4.2022), μέσω τηλεδιάσκεψης, να  αποφασίζει την δικαστική προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως τονίζει, το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας. Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενός κοινωνικού αγαθού, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, σημειώνει, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αγωγή την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει και το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπως ανακοίνωσε στο Open ο δικηγόρος του φορέα Αλέξης Αλεξόπουλος.

 

 

 

 

To top