Η Μυτιλήνη μπαίνει στο δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας

Η Μυτιλήνη μπαίνει στο δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας

Ενισχύεται το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων στο Βόρειο Αιγαίο. Στα σχέδια του νησιού της Λέσβου προβλέπονται κατασκευή υδατοδρομίου, αλλά και δημιουργία υδάτινων πεδίων για την πολλαπλή δραστηριοποίηση των υδροπλάνων.

Σε πολύ καλό και αισιόδοξο κλίμα πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία συνάντηση στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης για το μέλλον των υδροπλάνων στη Λέσβο, αλλά και όλο το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας κύριο θέμα την αδειοδότηση και τη δημιουργία υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων στο νησί.

Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Χαράλαμπου Αθανασίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Ευστράτιος Τζιμής, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλας Χαραλάμπους, καθώς και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στο ανανεωμένο νομικό πλαίσιο που αφορά την ίδρυση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των υδατοδρομίων της χώρας, αλλά και στις ενέργειες που απαιτούνται για δημιουργία υδατοδρομίων από πλευράς της Hellenic Seaplanes. Η συζήτηση συνεχίστηκε με την ανάλυση του σχεδίου για κατασκευή υδατοδρομίου στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, καθώς και την αδειοδότηση δύο υδάτινων πεδίων στο Πλωμάρι και στο λιμάνι της Πέτρας. Κοινός στόχος Δημοτικής Αρχής και Hellenic Seaplanes είναι η πολλαπλή λειτουργία και δραστηριοποίηση των υδροπλάνων όλο τον χρόνο στη Λέσβο, αλλά και η εύκολη διασύνδεσή της με τα υπόλοιπα υδατοδρόμια του συμπλέγματος Βορείου Αιγαίου (υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών και Οινουσσών) από πολλά σημεία.

Παράλληλα, η αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίου και υδάτινων πεδίων στη Λέσβο εξυπηρετεί και το πλάνο δημιουργίας διεθνών υδατοδρομίων στο νησί, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης και της ύπαρξης πυλών εισόδου – ζώνη Σένγκεν, με τα διεθνή υδατοδρόμια να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της Hellenic Seaplanes.

Η κατασκευή υδατοδρομίου στην Μυτιλήνη αποτελεί μεγαλόπνοο έργο και αποτέλεσμα της επιμονής και της πρωτοβουλίας του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Αθανασίου και του Δημάρχου Μυτιλήνης, κ. Κύτελη, που επιδιώκουν σχολαστικά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών του νησιού.

Παράλληλα, η δημιουργία του υδατοδρομίου και η έλευση των υδροπλάνων στη Λέσβο, θα ανοίξει αυτόματα νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους, ενώ πολλές εμπορικές και τουριστικές ευκαιρίες θα φέρει η επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων με πτήσεις οργανωμένες, charter καθώς και τουριστικού (περιηγητικού) ενδιαφέροντος, αλλά και ευκαιρίες να συνδυαστεί η λειτουργία των υδατοδρομίων με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ώστε να υπάρχει ένα πλήρες και αποτελεσματικό δίκτυο υποδομών.

Μετά το τέλος της επιτυχούς αυτής συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής της Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: «Η Κυβέρνησή μας, με σχέδιο και υπευθυνότητα προγραμματίζει την ανάπτυξη των νησιών μας».

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου, επιδιώξαμε με κάθε τρόπο και μέσο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του νησιού μας. Δημιουργήσαμε Πύλη Εισόδου – Ζώνη Σένγκεν, στο Πλωμάρι, και σχεδιάζουμε τη δημιουργία Υδατοδρομίου και Υδάτινων Πεδίων στο Δήμο μας, σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών. Με τη συγκεκριμένη αυτή πρόταση της Hellenic Seaplanes δημιουργούμε ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για τη σύνδεση του νησιού μας με τα άλλα νησιά του Αρχιπελάγους, γεγονός που θα αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού μας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Hellenic Seaplanes, της Δημοτικής Αρχής της Μυτιλήνης και του Αντιπροέδρου της Βουλής ήταν ιδιαίτερα καρποφόρα καθώς καταφέραμε να προσδιορίσουμε άμεσα το χρονοδιάγραμμα για την χωροθέτηση του υδατοδρομίου και των υδάτινων πεδίων στο νησί. Η διαδικασία της δημιουργίας των τεχνικών φακέλων θα ξεκινήσει άμεσα και ελπίζουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα να την έχουμε ολοκληρώσει, ώστε να δούμε γρήγορα την έλευση των υδροπλάνων και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που θα φέρουν μαζί τους στη Μυτιλήνη αλλά και σε όλο το σύμπλεγμα υδατοδρομίων Βορείου Αιγαίου».

Καταλήγοντας, ο κ. Χαραλάμπους είπε: «Η Χίος τα Ψαρά και οι Οινούσσες έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή των υδατοδρομίων τους και η Μυτιλήνη έρχεται να προστεθεί στρατηγικά σε αυτό το υποδίκτυο που πρόκειται στο επόμενο διάστημα να εξυπηρετήσει χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες!».

To top