Τέταρτη δόση εμβολίου: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 70 ετών

Τέταρτη δόση εμβολίου: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 70 ετών

Από σήμερα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τέταρτης δόσης εμβολίου και για τους πολίτες από 70 ετών και πάνω.  Η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 80 ετών, ενώ από σήμερα θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας θα πραγματοποιείται σταδιακά ανά ηλικιακή ομάδα. Ως εκ τούτου, ακολουθεί η ομάδα των 60-69 ετών, για την οποία η πλατφόρμα θα ανοίξει την προσεχή Παρασκευή 15/4, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση εμβολίου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό μέχρι χθες είχαν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 80 και άνω.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σκεύασμα που θα χορηγείται στην τέταρτη δόση εμβολίου (ή δεύτερης αναμνηστικής δόσης), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει να γίνεται με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτη δόση).

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης (ή τρίτης δόσης), δεν προτείνεται τέταρτη δόση εμβολίου.

Θυμίζουμε ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Παγώνη: Αρχές Σεπτεμβρίου η τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό
Αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα χορηγηθεί, ξεκινώντας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», επισήμανε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει εγκαίρως να αποφασίσει τι θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και αυξηθεί η κίνηση. «Εκτιμώ ότι αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

To top