50 χρόνια Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών: Ένα μουσικό ταξίδι έναν αιώνα πίσω

50 χρόνια Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών: Ένα μουσικό ταξίδι έναν αιώνα πίσω

Ένα ξεχωριστό μουσικό και ιστορικό ταξίδι στην Αγιάσο των περασμένων δεκαετιών έζησε το κοινό στο Μουσείο Βρανά, στην εκδήλωση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ορχηστρική – Μουσική Παράδοση της Αγιάσου, της περιόδου 1860-1960», μέσα από το οποίο αναδείχθηκε ένας ολόκληρος αιώνας μουσικής δημιουργίας και παράδοσης.

Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Σταυρακέλης, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία και προσφορά του Συλλόγου στον πολιτισμό, στα γράμματα και στη διατήρηση της τοπικής παράδοσης.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η ανάγνωση επιστολής του προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», Νίκου Σηφουνάκη, από την Ελένη Καραγιάννη, στην οποία έγινε αναφορά στους στενούς και διαχρονικούς δεσμούς με τον Σύλλογο.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ συνδυάστηκε με ζωντανές μουσικές εκτελέσεις 15 τραγουδιών της περιόδου, δίνοντας στο κοινό την αίσθηση μιας ζωντανής αναδρομής στην παλιά Αγιάσο.

Στη μουσική συμμετείχαν η Γιάννα Μαιστρέλλη στο βιολί, ο Αλέκος Καφούνης στο σαντούρι, ο Γιώργος Σταυρακέλης στην κιθάρα, ο Ισίδωρος Παπαγεωργίου στο μπουζούκι και στο τραγούδι και η Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή στο τραγούδι.

Την αφήγηση ανέλαβε ο Αγιασώτης ηθοποιός Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, ενώ τα κείμενα και η έρευνα είναι του Σωτήρη Βουνάτσου και το μοντάζ και η παρουσίαση του Παναγιώτη Κορομηλά.

Ο ιστορικός αύλειος χώρος του Μουσείου Βρανά αποδείχθηκε ιδανικό σκηνικό για μια εκδήλωση αφιερωμένη στη συλλογική μνήμη και στην πολιτιστική ταυτότητα της Αγιάσου.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, την Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», την Ελένη Καραγιάννη, τον Αντιδήμαρχο Γέρας Παναγιώτη Σεκερτζή και το κοινό που κατέκλυσε τον χώρο.

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των καλοκαιρινών δράσεων του Συλλόγου, με την υπόσχεση ότι η προσπάθεια για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγιάσου θα συνεχιστεί.

To top