ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: «Με αντισυνταγματικές διατάξεις που ψήφισε η ΝΔ, λειτουργούν οι Δήμοι»

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: «Με αντισυνταγματικές διατάξεις που ψήφισε η ΝΔ, λειτουργούν οι Δήμοι»

Κριτική στη κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές, ασκεί η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου, σε ανακοίνωση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κόλαφο» για τις κομβικότερες εκ των κυβερνητικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των δήμων αποτελεί απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής καθώς και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, με την υπόθεση να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Οι επίμαχες διατάξεις (των νόμων 4623/2019 και 4625/2019) «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα.

Η απόφασή του αποτελεί «πλήγμα» για τον «πυρήνα» του δόγματος της κυβερνητικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τους πρώτους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2019, ένα σύνολο αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων μεταφέρθηκε κυρίως στις Οικονομικές Επιτροπές (και κατά δεύτερον στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής). Επιπλέον με τις κυβερνητικές διατάξεις οι δημοτικές αρχές απέκτησαν κατασκευασμένη πλειοψηφία (60%) στις επιτροπές, ακόμα και αν αποτελούσαν μειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαΐου του 2019 με την απλή αναλογική των δύο γύρων (αυτό συνέβη σε 231 από τους 332 δήμους της χώρας).

Οι εν λόγω διατάξεις ψηφίστηκαν πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές και εφαρμόστηκαν από την αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα και αποφάσεις με σημαντικό οικονομικό βάρος να μεταφέρονται από τα κορυφαία πολιτικά όργανα των δήμων και τα ανοιχτά στους πολίτες δημοτικά συμβούλια στις κλειστές στους δημότες και στα ΜΜΕ, Οικονομικές Επιτροπές. Έχοντας πλασματική πλειοψηφία οι δημοτικές αρχές, απέκτησαν το αντιδημοκρατικό προνόμιο να περνούν κάθε εισήγησή τους, ενώ η αντιπολίτευση περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή. Κριτική στις παραπάνω διατάξεις έχει ασκηθεί ακόμα και από δημάρχους προσκείμενους στη Ν.Δ.

Παράλληλα, αύξησαν το ποσό των απευθείας αναθέσεων σε 60.000 ευρώ ( από 20.000 ευρώ που ήταν ), και τον χρόνο των απευθείας προσλήψεων σε 8 μήνες ( από 3 μήνες που ήταν ), υποκαθιστώντας τα Δημοτικά Συμβούλια με την αυταρχική και ρουσφετολογική λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών.

Εξετάζοντας σχετική προσφυγή, το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ δέχθηκε ότι οι επίμαχες διατάξεις ουσιαστικά άλλαξαν τους όρους του «εκλογικού παιχνιδιού» κατά παράβαση του Συντάγματος. Η πλειοψηφία του Τμήματος έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις τόσο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων όσο και για τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών, καθώς επίσης και για τον τρόπο συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων των δήμων (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αρδευσης κ.λπ.).

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τώρα και αυτή η απόφαση του ΣτΕ ήρθε να τον δικαιώσει, κατόπιν της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν και υποστήριξαν επιτυχώς οι αυτοδιοικητικοί και νομικοί, Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής της παράταξής μας στο δήμο Βέροιας και ο δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Τροχόπουλος.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις. Θα προχωρήσει στη συνέχεια, σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα, όπως ο Φιλόδημος, το πιο επιτυχημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

To top