Σύσκεψη για Μεταφορικό Ισοδύναμο και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη για Μεταφορικό Ισοδύναμο και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

Από το Επιμελητήριο Λέσβου εκτός του Προέδρου Βαγγέλη Μυρσινιά, συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Παρασκευάς Φραντζέσκος και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Κώστας Σωτηράκης, ενώ παρευρέθηκε και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πλοίαρχος ΛΣ Γιώργος Ρίγγας καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατά την πολύ παραγωγική σύσκεψη, συζητήθηκαν θέματα τόσο για τις μεταφορές από και προς τα νησιά μας, όσο και για την ευρύτερη ανάπτυξη αυτών αλλά και ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους των νησιών μας.

Συγκεκριμένα, έγινε εκτενής αναφορά στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να μεταφέρει για άλλη μια φορά στον Γενικό την αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην καταβολή του Μ.Ι. στις επιχειρήσεις και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη λειτουργία τους. Ο κ. Κουτουλάκης καθώς και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας από την πλευρά τους, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή αποπληρωμή των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Διεξοδικά αναλύθηκε το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη και κατά τους θερινούς μήνες, ένα πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου Λέσβου, με την Διοίκηση να καταθέτει προτάσεις, οι οποίες θα επεξεργαστούν από το Υπουργείο ώστε να προχωρήσει η μόνιμη και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σύνδεση με την συμπρωτεύουσα. Παράλληλα, ζητήθηκε και η επέκταση για το νησί της Λέσβου, του δρομολογίου που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Λήμνο κάτι που θα ενισχύσει την ίδια τη γραμμή αλλά θα ανοίξει και μια νέα αγορά για το νησί μας. Ενώ εξετάστηκαν και τρόποι για την περαιτέρω αξιοποίηση του λιμένα του Σιγρίου, ούτως ώστε να αποκτήσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που χρειάζεται τόσο η Δυτική Λέσβος όσο και ολόκληρο το νησί.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα που αναλύθηκε εκτενώς ήταν το κομμάτι της Κρουαζιέρας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Συζητήθηκαν προτάσεις για δυναμική επαναφορά της Λέσβου και της Λήμνου στο χάρτη της Κρουαζιέρας καθώς και η προοπτική που αποκτούν τα νησιά μας, μετά από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μεγάλες εταιρείες για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου εξέφρασαν την βαθύτατη ανησυχία τους για τις επικείμενες αυξήσεις στους ναύλους εξ αιτίας της μεγάλης αύξησης των καυσίμων που πρόκειται να επηρεάσουν το κόστος τόσο στη μεταφορά των προϊόντων όσο και στη μετακίνηση των κατοίκων και επισκεπτών. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα στελέχη που παρευρίσκονταν στην σύσκεψη, διαβεβαίωσαν ότι παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα και εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισής του, ώστε οι εν λόγω αναπόφευκτες αυξήσεις να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στους νησιώτες και τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας την σύσκεψη και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, για την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Επιμελητηρίου Λέσβου και Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ συμφωνήθηκε να φιλοξενηθεί στη Λέσβο, μια επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

 

To top