Ο “Koukos” που έφερε την άνοιξη

Ο “Koukos” που έφερε την άνοιξη

Το κουκούτσι της ελιάς, ένα βιο-απόβλητο, συνεχίζει τον κύκλο της ζωής του χάρη στη δημιουργικότητα και την έμπνευση των ιδρυτών μιας εταιρείας από τη Λέσβο. Δυο νέοι  καινοτομούν αποφασίζοντας  να αξιοποιήσουν το κουκούτσι της ελιάς για να δημιουργήσουν μικρά έργα τέχνης. Σε αφιέρωμά της η “Καθημερινή” παρουσιάζει αυτό το πρωτότυπο project του Χρήστου Βερβέρη και της Ειρήνης Μουτσουγιάννη από το Μεγαλοχώρι και την εταιρεία “Koukos” που έχουν δημιουργήσει.

“Η αρχική σκέψη του Χρήστου Βερβέρη, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και product designer, και της Ειρήνης Μουτσογιάννη, marketing consultant με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις καινοτόμες ιδέες, στην αειφόρο ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα, ήταν να επανασυστήσουν με σύγχρονους όρους έναν παραδοσιακό, νησιωτικό πάγκο σαν αυτούς που συναντά κανείς σε ερημικά ξωκλήσια και καφενεία σε χωριά της Λέσβου.

Η Λέσβος έχει συνολικά 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τονίζουν και οι δύο, αποφάσισαν λοιπόν να πειραματιστούν με ένα υλικό σε αφθονία, με ό,τι είναι αυτό που απομένει από την τελική έκθλιψη του πυρήνα της ελιάς. Η ιδέα τους σχηματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τα δύο παιδιά, με κοινή καταγωγή από το Μεγαλοχώρι της Λέσβου, απευθύνθηκαν σε ένα εργαστήριο στην Αθήνα για να δοκιμάσουν διάφορες τεχνικές χύτευσης. Κάπως έτσι γεννήθηκε η εταιρεία τους, η Koukos de lab. «Η επωνυμία της εταιρείας παραπέμπει στο βουνό Κούκος, στο οποίο είναι σκαρφαλωμένο το Μεγαλοχώρι, και είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά της, ένα εργαστήριο δημιουργικότητας, ιδεών και καινοτόμων, οικολογικών υλικών», υποστηρίζει ο Χρήστος.

Οι δύο φίλοι δήλωσαν συμμετοχή στη φετινή Design Biennale του Λονδίνου, η οποία είχε θέμα Design in the age of crisis. Η ιδέα τους έτυχε θερμής υποδοχής και τελικά επιλέχθηκαν ανάμεσα σε άλλους 500 σχεδιαστές για να παρουσιάσουν το Lesvos Bench. Το παγκάκι είναι διαθέσιμο σε δύο αποχρώσεις, μια ανοιχτή και μια πιο σκούρα, όπως και το βιο-απόβλητο από το οποίο κατασκευάζεται, ενώ μπορεί να σχεδιαστεί και εξ ολοκλήρου σε ξύλο. Τώρα επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν σε νέες ιδέες με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα.

 

To top