Νότης Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν έχει διπλά στάνταρ στους πρόσφυγες»

Νότης Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν έχει διπλά στάνταρ στους πρόσφυγες»

«Η Ελλάδα δεν έχει διπλά στάνταρ στους πρόσφυγες. Όποιος χρήζει διεθνούς προστασίας, λαμβάνει διεθνή προστασία και τις ίδιες κοινωνικές παροχές με τους Έλληνες πολίτες» ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε πάνελ στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, ενώ συντόνισε ο Φάνης Παπαθανασίου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν να δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, τόνισε πως «η ΕΕ πήρε μια ιστορική απόφαση για αυτόματη αναγνώριση όσων φεύγουν από την Ουκρανία ως πρόσφυγες» και συμπλήρωσε «το δεύτερο ιστορικό είναι ότι καταργήσαμε τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με τις αφίξεις Ουκρανών εκτοπισθέντων. Επισήμως η ΕΕ δεν έχει εσωτερικά σύνορα για τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία. Έχουμε ήδη στην Ελλάδα δεχτεί 17.000 Ουκρανούς που έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, που τους παρέχεται τροφή και στέγαση».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Frontex και την προστασία των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η Frontex δεν είναι επιτροπή υποδοχής προσφύγων. Είναι εκεί για να προστατεύει τα σύνορα. Τρία είναι τα βασικά πράγματα. Πρώτον, πρέπει να συμμορφώνεται με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεύτερον, να αποτελεί μια δύναμη ασφαλείας. Τρίτον, να διοικείται και να λειτουργεί προς όφελος των κρατών-μελών της Ε.Ε».

Εν συνέχεια, προσέθεσε πως «υπάρχουν χώρες της Ε.Ε. που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν εντός της Ένωσης. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας, βασισμένος σε κοινές αξίες και κανονισμούς. Η Ευρώπη έχει πολλά ακόμα να κάνει, για να διαμορφώσει ένα πλαίσιο επιστροφών αυτών που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες προέλευσης».

Περιγράφοντας τις πρακτικές των διακινητών στο Αιγαίο τόνισε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε ανενόχλητους τους λαθρεμπόρους που έχουν βγάλει 100.000 ευρώ ο καθένας για κάθε μη αξιόπλοη βάρκα που φέρνουν» και ξεκαθάρισε πως «Κάθε βάρκα που φεύγει από την Τουρκία αποτελεί μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψει τα σύνορά της».

 

Ο κ. Νότης Μηταράκης μετέφερε την αντιπαράθεση σχετικά με τη μετανάστευση που διεξάγεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σχηματοποίησε λέγοντας “Υπάρχει έντονη συζήτηση στην ΕΕ ανάμεσα στη λογική και την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μιλάμε για αυστηρές πολιτικές και μια Ευρώπη που θα ανοίξει τις πόρτες της για ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Υπάρχουν κι άλλοι που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να έχει σύνορα και να μπαίνει να βγαίνει όποιος θέλει. Διαφορετικές χώρες, διαφορετικές απόψεις. Άλλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο και λιγότερη αλληλεγγύη. Άλλοι θέλουν μια πιο ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική. Και άλλοι θέλουν ανοιχτά σύνορα αρκεί να μην τους επηρεάζουν. Πρέπει να μειώσουμε το συνολικό αριθμό παράνομων αφίξεων στην ΕΕ”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν στα σύνορα της Ουκρανίας, με βάση και τη διεθνή εμπειρία από παλιότερες εμπόλεμες ζώνες, “Στον απόηχο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είχα πολλά όπλα και παράνομη διακίνησή τους. Κάποια στιγμή αυτό μπορεί να συμβεί και στην Ουκρανία, προς το παρόν όμως δεν συμβαίνει. Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα κέντρα των προσφύγων και προσπαθούν να παγιδεύσουν ευάλωτους. Πολλοί από εκείνους που φεύγουν από την Ουκρανία δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

To top