Διάσωση κι απελευθέρωση τραυματισμένου φλαμίνγκο στο ΚΠΕΝ Καλλονής

Διάσωση κι απελευθέρωση τραυματισμένου φλαμίνγκο στο ΚΠΕΝ Καλλονής

Πριν λίγες μέρες ένα περιστατικό επιτυχούς διάσωσης και απελευθέρωσης ενός φλαμίνγκο ήταν το αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης και της αποτελεσματικής συνεργασίας πολιτών και φορέων για το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου.

Πρόκειται για συντονισμένη δράση περίθαλψης ενός τραυματισμένου φλαμίνγκο που βρέθηκε παγιδευμένο σε συρματόπλεγμα ενός φράχτη στον υγρότοπο του έλους Καντρί της Αγίας Παρασκευής. Το πουλί εντόπισε διερχόμενος ο Κώστας Νερατζής κάτοικος Καλλονής, όπου το προσέγγισε και το απεγκλώβισε με μεγάλη προσοχή, διαδικασία πολύ δύσκολη λόγω των παγωμένων νερών του υγροτόπου και του δύσβατου σημείου. Η επαφή με το συρματόπλεγμα προξένησε στο πτηνό μια σοβαρή πληγή στο πόδι με αποτέλεσμα να πρέπει να του προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.
Το φοινικόπτερο μεταφέρθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, όπου διασώστης της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. (Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής) του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και στελέχη του Κ.Π.Ε.Ν Καλλονής βοήθησαν στην περαιτέρω περιποίηση του τραύματος και στην παραμονή του πτηνού μέχρι να επουλωθεί η πληγή.
Όταν διαπιστώθηκε ότι η υγεία του βελτιώθηκε και το πουλί ήταν σε θέση αν επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, τα στελέχη του Κέντρου ανέλαβαν την ασφαλή μεταφορά του φλαμίνγκο στο ανατολικό παρατηρητήριο του υγροτόπου των Αλυκών Καλλονής, όπου και αφέθηκε ελεύθερο.

Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου για τη διάσωση άγιων πουλιών δίνει το κίνητρο προκειμένου με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με την επαναλειτουργία του ΚΠΕΝ Καλλονής – Kalloni Environmental Information Center από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών και της βιοποικιλότητα της Λέσβου.

To top