Κορονοϊός: «Κλείδωσε» η τέταρτη δόση εμβολίου

Κορονοϊός: «Κλείδωσε» η τέταρτη δόση εμβολίου

Τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε όλους άνω των 60 ετών πολίτες, αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών. Η δεύτερη αναμνηστική δόση συστήνεται να γίνει μετά από τρεις μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση).

Επισημάνθηκε ότι η 4η δόση συστήνεται να γίνει σε ηλικίες άνω των 60 ετών ενώ η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού θα γίνει σταδιακά καθώς ανά εβδομάδα θα ανοίγει η πλατφόρμα ανά δεκαετίας ηλικίας με την αρχή να γίνεται για τους 80 ετών και άνω.

Στην τέταρτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

«Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» τόνισε η κα Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την πρώτη αναμνηστική δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται δεύτερη αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόνισε ότι εγκρίθηκε:

Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου:
Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
Η ίδια σημείωσε πως το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer θα είναι 8 εβδομάδες.

To top