Καλωσορίζουμε την Άνοιξη στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Καλωσορίζουμε την Άνοιξη στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους και τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Η επόμενη ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 κατά τις ώρες 11:00-13:00 στη Σκάλα Καλλονής όπου θα ανακαλύψουμε τα πουλιά στους γειτονικούς υγροτόπους της. Της εξόρμησης θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Την Κυριακή που μας πέρασε (03/04) έγινε η πρώτη ανοιξιάτικη εξόρμηση στη Δυτική Λέσβο. Ωραία μέρα, με λίγο παραπάνω από το κανονικό αεράκι, έδωσε καλές συνθήκες για την παρατήρηση της φύσης του Πάρκου στη θέση Μπαλή Αλώνια, πριν το Σίγρι. Τα πουλιά της περιοχής ήταν ο βασικός στόχος, τα πρώτα ζευγάρια να υπερασπίζονται την περιοχή της φωλιάς τους με το κελάϊδισμά τους. Τσιφτάδες, Καρδερίνες, Κοκκινοτσιροβάκοι και Μελωδοτσιροβάκοι ήταν ήδη εκεί, ενώ από μέρα σε μέρα θα εγκατασταθούν και άλλα είδη που βέβαια έχουν ήδη φτάσει από την Αφρική αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να χτίζουν τις φωλιές τους. Παρατήρησαν και μεταναστευτικά είδη που μόνο διέρχονται (χωρίς να φωλιάζουν) από την περιοχή μας όπως ο Καστανολαίμης και ο Φοινίκουρος.

Οι πλαγιές τους Πάρκου ήταν ολάνθιστες από αγριολούλουδα, όπως οι ροζ μαργαρίτες Crepis rubra, που στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους σχηματίζουν ακόμα και μικρά λιβάδια, και φυσικά από τις πρώτες ορχιδέες της φετινής χρονιάς: το καμάρι της Δυτικής Λέσβου Ophrys lesbis (που εντοπίζεται μόνο στη Λέσβο, Χίο και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια και πουθενά αλλού στον κόσμο!) και άλλα ιδιαίτερα είδη που εξαπλώνονται μόνο στη μεσογειακή περιοχή (ή τα ανατολικά τμήματα αυτής) όπως η Ophrys tenthredinifera και η Anacamptis collina.

Τέλος, βρέθηκαν και οι πρώτες σαύρες Οφίσωψ, που σιγά σιγά ξεπροβάλλουν από τη χειμερινή τους «νάρκη» και την καθυστέρηση του εξαιρετικά ψυχρού φετινού Μαρτίου.

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση αυτή την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 κατά τις ώρες 11:00-13:00 στη Σκάλα Καλλονής δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα, περιλαμβάνει περπάτημα. Σε κάθε συμμετέχων/ουσα θα δοθεί ένα ζευγάρι κυάλια για ατομική χρήση κατά την παρατήρηση.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

To top