Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Πολυχνίτου

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με παρατήρηση πουλιών στην Αλυκή Πολυχνίτου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειο-ανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκάλας Πολιχνίτου- Ρίζες και ορίζοντες, διοργανώνει και φέτος μια γιορτή αφιερωμένη στους υγροτόπους της Λέσβου. Δύο εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών θα πραγματοποιηθούν στην Αλυκή Πολιχνίτου το απόγευμα του Σαββάτου 6/6, στις 18:30- 20:30 και το πρωί της Κυριακής 7/6, στις 10:30- 12:30.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παιδιά και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη χρήση εξοπλισμού παρατήρησης (κυάλια και τηλεσκόπια) και στη συνέχεια με την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού της Μονάδας να γνωρίσουν τα είδη πουλιών που αναπαράγονται αυτόν τον καιρό στον πολύ σημαντικό υγρότοπο της αλυκής (Ποταμογλάρονα, Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, Θαλασσοσφυριχτές κ.ά.).

Το σημείο αρχικής συνάντησης των δύο εκδηλώσεων θα είναι το νότιο άκρο της αλυκής, από την πλευρά της Σκάλας Πολιχνίτου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί τη σημαντικότερη παγκόσμια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ευαισθητοποίηση και τη δράση υπέρ του περιβάλλοντος, κινητοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 150 χώρες.

 

Το 2026, το κεντρικό θέμα εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ανταποκριθούμε άμεσα στα «μηνύματα» του πλανήτη: την αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αυξανόμενη πίεση στα οικοσυστήματα. Η διεθνής καμπάνια καλεί πολίτες, φορείς και οργανισμούς να συμβάλουν ενεργά σε λύσεις που οδηγούν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: www.necca.gr .

Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

 

 

To top