H Σύνοδος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε φέτος στη Μυτιλήνη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου με οικοδεσπότη τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πάνω απο 70 επιστήμονες από 35 χώρες του κόσμου παρακολουθούν τις εργασίες τις συνόδου και θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Σεμινάριο για στελέχη Παγκόσμιων Γεωπάρκων από 16- 25 Μαϊου στη Λέσβο.
To Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων αποτελεί διεθνή οργάνωση με έδρα την Γαλλία, επίσημο εταίρο της UNESCO για την λειτουργία του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και περιλαμβάνει ως μέλη 241 Γεωπάρκα σε 51 χώρες.
Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν την διεθνή δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των Γεωπάρκων σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης και διατήρησης των γεωλογικών μνημείων, θέματα χρηματοδότησης και κοινών χρηματοδοτούμενων έργων, δράσεις για την προστασία των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς κινδύνους, πρωτοβουλίες συνεργασίας για την προβολή των γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και η συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η στρατηγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των γεωπάρκων στην Αφρική και περιοχές που δεν αντιπροσωπεύονται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.
Παράλληλα με την Σύνοδο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και την UNESCO το Διεθνές Σεμινάριο Κατάρτισης Στελεχών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Διεθνές Σεμινάριο Κατάρτισης Στελεχών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO 2026, με θέμα «UNESCO Global Geoparks : Γεωδιατήρηση, Βιώσιμος Τουρισμός και Τοπική ανάπτυξη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 16-25 Μαΐου 2026 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου.
Το Διεθνές Σεμινάριο Κατάρτισης Στελεχών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO , είναι η κορυφαία δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks», και θα πραγματοποιηθεί φέτος για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά με φυσική παρουσία στη Λέσβο, μετά από διακοπή τριών ετών λόγω της πανδημίας Covid-19.








