Πόλεμος – Ουκρανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Πόλεμος – Ουκρανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας, ξεπέρασε σήμερα τους 4 εκ. ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ευρώπη έχει να δει τέτοιου είδους προσφυγικές ροές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι τώρα 4 εκατομμύρια, 5 εβδομάδες ύστερα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας, που μόλις έφθασε στην Ουκρανία.

«Στη Λβιβ θα συζητήσω με τις αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εταίρους για να δούμε πώς να αυξήσουμε τη στήριξή μας για τους ανθρώπους που επηρεάζονται και εκτοπίζονται από αυτόν τον παράλογο πόλεμο», τόνισε ο Γκράντι.

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά πλέον την αρχική πρόβλεψη που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκ. πρόσφυγες από την Ουκρανία
Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Εκτός της ήδη ισχυρής ουκρανικής κοινότητας του 1,5 εκατ. ανθρώπων που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα, η Πολωνία είναι επίσης μια ελκυστική χώρα για έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων διότι έχει φανεί γενναιόδωρη στην υποδοχή της και κυρίως είναι αρκετά κοντά στην Ουκρανία για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Συνολικά, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο αλλού στην Ουκρανία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

To top