Στα Βατερά Λέσβου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης «Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου: Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης», μιας νέας πρωτοβουλίας που συνδέει την επιστημονική έρευνα με την εκπαίδευση και την τοπική πολιτιστική ανάδειξη.
Η έκθεση φιλοξενεί και συνεχίζει το έργο που είχε αναπτυχθεί στο παλιό σχολείο της Βρίσας, έναν χώρο που μέχρι τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 λειτουργούσε ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα.
Η Βρίσα, μια ιστορική κοινότητα της Λέσβου γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ισχυρό κοινωνικό της δεσμό, ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημάδεψε βαθιά την περιοχή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα έκθεση που ανοίγει τις πύλες της επιχειρεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως επιστημονικός και εκπαιδευτικός χώρος, αλλά και ως σημείο μνήμης και ανασύνδεσης με την ιστορική ταυτότητα της Βρίσας, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει σταδιακά από τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής.
Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί , με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση.








