ΚΚΕ : Αντιδράσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σχοινάς κατά του αφθώδους πυρετού

ΚΚΕ : Αντιδράσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σχοινάς κατά του αφθώδους πυρετού

Σφοδρή κριτική στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο ασκεί το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για πολιτική που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση των κτηνοτρόφων του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε επιλογές που, όπως υποστηρίζεται, αφήνουν χωρίς ουσιαστική στήριξη τους παραγωγούς. Το ΚΚΕ κατηγορεί το Υπουργείο ότι δεν προχώρησε σε άμεσες αποζημιώσεις για το γάλα, μεταθέτοντας το ζήτημα σε μελλοντικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που, όπως σημειώνεται, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αντί να δώσει λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των κτηνοτρόφων της Λέσβου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε την πλήρη προσκόλληση της κυβέρνησης σε μια πολιτική που εδώ και έναν μήνα οδηγεί τους κτηνοτρόφους του νησιού στην απόγνωση. Πρόκειται για μια πολιτική που έχει μέχρι κεραίας συμφωνήσει με την ΕΕ και υπηρετεί το δόγμα: “Θυσιάζουμε τον μόχθο των παραγωγών για να μην απειληθούν τα κέρδη των μεγαλοεξαγωγέων της φέτας”.

Ο υπουργός αντί να ανακοινώσει άμεσα αποζημιώσεις για το γάλα, τις παρέπεμψε σε «μελλοντικές συνεννοήσεις» με την ΕΕ, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα, ενώ οι αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα που εξήγγειλε είναι μια από τα ίδια με την ευλογιά: πολύ κάτω από την εμπορική τους αξία.

Δεν είπε λέξη για την απαραίτητη αναπλήρωση εισοδήματος από τη μη σφαγή των αμνοεριφίων το Πάσχα, ενώ και οι εξαγγελίες για «μερική» άρση της απαγόρευσης στα τυροκομικά ήταν θολές και χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επιμένει να αρνείται τον εμβολιασμό που θα προστάτευε το ζωικό κεφάλαιο με κριτήριο το «εξαγωγικό προφίλ» των μονοπωλίων της φέτας και δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για την ανασύσταση των κοπαδιών με 100% κρατική χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει τα «μπαλώματα» με προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού, αρνούμενη πεισματικά τις μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων που έχει ανάγκη το νησί.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου:

  •  Να μη χύνεται ούτε σταγόνα γάλα! Άμεση εφαρμογή πρωτοκόλλων για επεξεργασία και διακίνηση των γαλακτοκομικών προϊόντων εντός και εκτός νησιού.
  •  Να επιτραπεί τώρα η διάθεση των τυριών και εκτός Λέσβου.
  •  Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και να υπάρξει 100% αναπλήρωση εισοδήματος για τη χαμένη παραγωγή (γάλα, σφάγια), καθώς και για τα αυξημένα έξοδα ζωοτροφών λόγω καραντίνας.
  •  Να οργανωθούν οι εμβολιασμοί και να καταρτιστεί πλήρες σχέδιο ανασύστασης των κοπαδιών με αποκλειστική κρατική δαπάνη.
  •  Να «παγώσουν» τα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όλους τους πληγέντες.
  •  Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και να εξασφαλιστεί πλήρης κρατική ευθύνη για τα μέτρα βιοασφάλειας.

Η πραγματική λύση δε βρίσκεται στην αναμονή, αλλά στον δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί τα ματωμένα κέρδη των μονοπωλίων και των εξαγωγών και όχι τις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά του λαού.

To top