Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί η κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υφυπουργό Μακάριο Λαζαρίδη, για τα προβλήματα στην κτηνοτροφία της Λέσβου. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου, των τυροκομείων της Λέσβου, των συνεταιρισμών καθώς επίσης οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Μαρία Κομνηνάκα, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης , ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης προγραμματισμού Γιώργος Κυρατζής, οι Δήμαρχοι Παναγιώτης Χριστόφας και Ταξιάρχης Βέρρος.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού με καταγωγή από τη Λέσβο Ιάσων Πιπίνης.
Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, πολλοί συντοπίτες βρέθηκαν για άλλη μια φορά έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδικώντας λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που βιώνει η Λέσβο λόγω του αφθώδους πυρετού.
Απο πλευράς του Υπουργείου αναμένεται ο Υπουργός να δώσει έμφαση στα 8 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε από το προηγούμενο βράδυ ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Κ.Υ.Α που αφορά επιχειρήσεις – φυσικά και νομικά πρόσωπα – που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τυριού στη νήσο Λέσβο και προμηθεύτηκαν γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφους κατά το χρονικό διάστημα από 15 Μαρτίου έως και 5 Απριλίου 2026 η καθώς και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας καθώς μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί 36 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 47 εκτροφές ενώ έχουν ελεγχθεί περίπου 500 εκτροφές και έχουν θανατωθεί πάνω απο 7000 ζώα. Υπό συζήτηση μπαίνει η απελευθέρωση των τυροκομικών προϊόντων που αποτελεί πάγιο αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο κτηνίατροι ( από Θεσσαλονίκη) αναμένεται να ενισχύσουν την κτηνιατρική υπηρεσία από την Κυριακή και άλλους δύο στέλνει το υπουργείο την Τετάρτη . Επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες έχει ενισχυθεί με προσωπικό και βάρδιες το εργαστήριο στην Αθήνα που παραλαμβάνει τα δείγματα και έχει επισπευσθεί ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων.
«Η Λέσβος είναι με τη θηλιά στο λαιμό, αν καταστραφούμε αδειάζουν τα χωριά μας»
«Ήρθαμε εδώ και περιμένουμε να βρεθεί άμεσα, σήμερα, μια λύση από το Υπουργείο, διότι αυτή τη στιγμή το νησί κυριολεκτικά είναι με τη θηλιά στο λαιμό. Η οικονομία του τινάζεται στον αέρα. Η ασθένεια του αφθώδους πυρετού που έχει προσβάλλει τα ζώα μας έχει εγκλωβίσει κυριολεκτικά οικονομικά και σήμερα οπωσδήποτε πρέπει να βρούμε λύση πριν φύγουμε πίσω» δήλωσε ο Θέμης Καμμένος, κτηνοτρόφος – αυτοδιοικητικός, και μέλος της αντιπροσωπείας.
Λύση, όπως εξηγεί, είναι «να φύγουν τα προϊόντα κανονικά έξω. Το τυρί, το κρέας που παράγουμε. Από τη στιγμή που ο αφθώδης πυρετός είναι καθαρά ζωονόσος και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, η δική μας η περιέργεια και η δική μας η απορία είναι γιατί δεν μπορούμε να διαθέσουμε στην αγορά τα προϊόντα. Μέτρα βιοασφάλειας παίρνουμε εμείς σαν παραγωγοί. Μέτρα παίρνονται στο λιμάνι. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από τα φορτηγά, όπως μας λένε, ή από τα ψυγεία. Και από τη στιγμή που μετακινούνται συνεχώς αυτοκίνητα και άλλου είδους εμπορεύματα με νταλίκες και με φορτηγά, πώς γίνεται από τα δικά μας δηλαδή τα προϊόντα να μεταδοθεί;».
Ερωτηθείς για τις απώλειες, ο κ. Καμμένος είπε ότι «διακόσιοι πενήντα τόνοι γάλα την ημέρα παράγει το νησί, πρόβειο γάλα, και εβδομήντα πέντε χιλιάδες αμνοερίφια μείναν το Πάσχα αδιάθετα, τα οποία βρίσκονται πίσω από τα κοπάδια μας, αλλά είναι σε στάβλους παραγωγών, οι οποίοι θέλουνε κάθε μέρα για να ταϊστούν πάνω από χίλια ευρώ. Γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε νηστικά. Δεν είναι τα ζώα μας επιχείρηση που θα βάλουμε ένα κλειδί, θα την κλείσουμε και θα περιμένουμε πότε θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για να ξανανοίξουμε. Είναι ζώα. Είμαστε καθημερινά, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο. Βρέχει, χιονίζει, είναι γιορτές… πίσω από αυτά, πρωί βράδυ. Από αυτά ζούμε τις οικογένειές μας και όταν καταστραφεί η οικονομία στη Λέσβο καταστρέφεται και όλη η παραμεθόριος. Αδειάζουν τα χωριά μας».
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Λέσβου βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Γιάννης Φράγκος, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε δήλωσή του κ. Φράγκος έκανε λόγο για μια «μεγάλη δοκιμασία» που απειλεί να αφανίσει την οικονομία του νησιού, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η καταστροφή.«Το νησί καταστρέφεται, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει σκύψει από χθες»
«Πρέπει η Κυβέρνηση να σκύψει, χθες να σκύψει πάνω από το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας ότι η αργοπορία στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού είναι αδικαιολόγητη. Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς περίπου 250 τόνοι προϊόντων πετιούνται καθημερινά, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης για το περιβάλλον. Κύριο αίτημα της ομοσπονδίας είναι η άμεση λήψη αποφάσεων για την αποζημίωση των αμνοεριφίων και του συνολικού ζωικού κεφαλαίου που πλήττεται από την κρίση.















