Με έντονη συγκινησιακή φόρτιση και ουσιαστική συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου, στην αίθουσα της Λεσβιακής Παροικίας στην οδό Ζήνωνος στο κέντρο της Αθήνας, η εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή Γρηγόρη Μολυβιάτη.
Παρά τις αλλαγές στον αρχικό προγραμματισμό, αλλά και τις δυσκολίες της ημέρας, φίλοι της Λεσβιακής Παροικίας, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και πολλοί λάτρεις της ποίησης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δίνοντας το «παρών» σε μια βραδιά με έντονο λεσβιακό χρώμα και βαθύ πολιτιστικό αποτύπωμα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ίδιο τον τιμώμενο ποιητή, ο οποίος, συνοδεύοντας τον εαυτό του με την κιθάρα του, έδωσε από την πρώτη στιγμή έναν ιδιαίτερο τόνο στην ατμόσφαιρα. Η παρουσία του, άμεση και ζεστή, έφερε το κοινό πιο κοντά στο έργο και την προσωπικότητά του, δημιουργώντας ένα κλίμα οικειότητας και συγκίνησης.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Ειρήνη Βεκρή καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαρκούς σύνδεσης της λεσβιακής κοινότητας με τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος, θεατρολόγος και συγγραφέας Αθανασία Δαφιώτη, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην ποιότητα και τη ροή της παρουσίασης.
Με εμφανή συγκίνηση, η Αθανασία Δαφιώτη απήγγειλε τρία ποιήματα, ενώ συμμετείχε και μουσικά, πλαισιώνοντας τον ποιητή σε τραγούδια που ενίσχυσαν τη συναισθηματική δύναμη της βραδιάς. Η εναλλαγή λόγου, μουσικής και απαγγελίας χάρισε στην εκδήλωση ζωντάνια και αμεσότητα, μετατρέποντάς την σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία για το κοινό.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Σύνεργα του ονείρου – είκοσι τέσσερις και μια ξεναγήσεις εν ειρήνη», του τρίτου βιβλίου του Γρηγόρη Μολυβιάτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «συρτάρι». Η έκδοση απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την αισθητική και το περιεχόμενό της, ενώ το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση έδωσε και το εισηγητικό κείμενο του Λέσβιου ποιητή Δημήτρη Νικορέντζου, το οποίο παρουσίασε ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιάννης Παπάνης, φωτίζοντας πτυχές του έργου και της ποιητικής διαδρομής του δημιουργού. Από την πλευρά της, η Ειρήνη Βεκρή μίλησε με θερμά λόγια για τη συλλογή, εκφράζοντας τον θαυμασμό της για τη δύναμη και την ευαισθησία των ποιημάτων.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον ίδιο τον Γρηγόρη Μολυβιάτη να απαγγέλλει ποίημά του, σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της εκδήλωσης. Το κοινό παρέμεινε στον χώρο και μετά το τέλος της παρουσίασης, επιβεβαιώνοντας πως η συνάντηση αυτή δεν ήταν απλώς μια βιβλιοπαρουσίαση, αλλά μια γιορτή λόγου, μνήμης και κοινής πολιτιστικής ταυτότητας.








