Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Σκάλας Καλλονής, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου που έχει εντάξει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με τίτλο «Αισθητική, Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Υποδομών Ψυχαγωγίας σε κοινόχρηστους χώρους», το οποίο χρηματοδοτείται μέσω της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το τελευταίο δίμηνο οι παρεμβάσεις εξελίσσονται με πιο έντονο ρυθμό, ενώ πλέον το βάρος έχει πέσει στον παραλιακό δρόμο του οικισμού, όπου ξεκίνησε και η πλακόστρωση. Η συνολική παρέμβαση αφορά τόσο την παραλιακή οδό και την κεντρική πλατεία της Σκάλας Καλλονής, όσο και την οδό που οδηγεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά και τον δρόμο που ξεκινά από την πλατεία και φτάνει έως τον υπό κατασκευή πολυχώρο άθλησης, όπου ήδη έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί ο πεζόδρομος.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου μέσα στο πλάτος των οδών, η κατασκευή πεζοδρόμου με έγχρωμους κυβόλιθους, καθώς και η αντικατάσταση ή επισκευή όλων των κρασπέδων όπου αυτό απαιτείται. Ήδη εκτελούνται εκσκαφές σε σημεία όπου χρειάζεται εξομάλυνση και επιπεδοποίηση του εδάφους, σε βάθος περίπου 20 έως 30 εκατοστών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόβλεψη για την κατασκευή Αθλητικού Πολυχώρου συνολικής έκτασης 7.882,32 τετραγωνικών μέτρων. Ο χώρος θα περιλαμβάνει οκτώ ανεξάρτητες ενότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αθλητικών αναγκών για κατοίκους και επισκέπτες.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ανοικτού γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 με κερκίδες για τουλάχιστον 100 θεατές, δύο γηπέδων αντισφαίρισης επίσης με κερκίδες 100 θέσεων, καθώς και δύο γηπέδων καλαθοσφαίρισης-πετοσφαίρισης, εκ των οποίων το ένα θα διαθέτει κερκίδες 100 θέσεων και το δεύτερο σύστημα επιστεγάσματος και κερκίδες για τουλάχιστον 150 θεατές. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου padel tennis, αλλά και δύο μικρότερων χώρων άθλησης με υπαίθρια όργανα γυμναστικής και υποδομές calisthenics.
Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό έχει και η ανέγερση θερινού κινηματογράφου στην παραλιακή οδό της Σκάλας Καλλονής, χωρητικότητας 310 θέσεων. Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη προχωρήσει η προετοιμασία και διαμόρφωση της επιφάνειας του χώρου θέασης, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη ενός ακόμη σημαντικού σκέλους της συνολικής παρέμβασης.
Το έργο, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στη Σκάλα Καλλονής. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νυφίδας Πολιχνίτου, καθώς και η δημιουργία υπαίθριου χώρου αναψυχής στη θέση πάρκινγκ Ρουμελιώτη, στη Σκάλα Ερεσού.
Η συνολική παρέμβαση φιλοδοξεί να αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα κομβικών παραλιακών οικισμών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνδυάζοντας έργα αισθητικής αναβάθμισης με νέες υποδομές άθλησης, ψυχαγωγίας και αναψυχής.








