Ευθείες βολές «Πρωτοβουλίας» κατά Βέρρου για την παραλία Αφεντέλι

Ευθείες βολές «Πρωτοβουλίας» κατά Βέρρου για την παραλία Αφεντέλι

Ευθύνες στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο επιρρίπτει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού για τους χειρισμούς στην υπόθεση Αφεντέλι μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθώς η ΥΔΟΜ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου για ανάκληση ενώ την ίδια ώρα η ιδιώτης έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα ζητώντας άδεια οικοδόμησης. Η Πρωτοβουλία κατοίκων κατηγορεί τον κ. Βέρρο ότι από το ξεκίνημα αυτής της υπόθεσης, δεν έχει δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για την προστασία της παραλίας «αφήνοντάς τη, βορά στις ορέξεις της ιδιώτη». Τονίζουν δε ότι το μπλόκο θα παραμείνει και δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω στην προάσπιση της παραλίας.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία καταγράφει όλο το ιστορικό της υπόθεσης μέχρι σήμερα:

Όλη η αλήθεια για το Αφεντέλι, την προέγκριση και την στάση του Δημάρχου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου απέναντι στην Ερεσό. Την Παρασκευή 18 Μάρτη η ιδιώτης κατέθεσε στην ΥΔΟΜ του ΔΔΛ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ζητώντας άδεια οικοδόμησης. Η άδεια αφορά την κατασκευή κατοικιών, πισίνας, χώρων εστίασης με υπόγειο και πάρκινγκ πάνω στην παραλία της κοινότητας μας, μέσα στο χειμέριο κύμα.
Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι πλέον η ΥΔΟΜ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα βγάλει άδεια οικοδόμησης μέχρι τις 31 Μάρτη θα θέλαμε να μοιραστούμε συνολικά κάποια πράγματα, στην προσπάθεια μας να ενημερώσουμε τους συνχωριανούς μας και την κοινωνία της Λέσβου για το ζήτημα αυτό που ταλανίζει την Ερεσό. Επιθυμούμε να μοιραστούμε την αλήθεια, και ο κόσμος ας κρίνει μόνος του για το ποιόν των εμπλεκόμενων στην υπόθεση μας.
Το κείμενο αυτό χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά το χρονικό διάστημα πριν την ανακάλυψη της ύπαρξης της προέγκρισης από συγχωριανό μας στη Διαύγεια, και το δεύτερο αφορά το πως κινήθηκε ο Δήμος από εκείνη την μέρα μέχρι και την λήξη της προέγκρισης.
Α’ Μέρος – Η υπόθεση πριν την ανακάλυψη της προέγκρισης από την κοινότητα. Η προέγκριση της ιδιώτη δόθηκε από την ΥΔΟΜ στις 18-12-2020. Για 10 ολόκληρους μήνες κανένας και ποτέ δεν ενημέρωσε την κοινότητα Ερεσού για την ύπαρξη της προέγκρισης. Κανένας δεν φρόντισε από την μεριά του Δήμου Δυτικής Λέσβου να πληροφορήσει την Ερεσό για ένα ζήτημα που την
αφορούσε άμεσα καθώς, θα άλλαζε βίαια την παραλία, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικά και κοινωνικά επιπτώσεις,αλλά και με ένα καταστροφικό κόστος στην τοπική οικονομία της κοινότητας που ζει από την παραλία.
Από τις αρχές Ιούνη και για 3 ολόκληρους μήνες που υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις για την επίσης άστοχη επιλογή της τοποθεσίας του θεματικού πάρκου, κανένας εκ του Δήμου δεν ανέφερε την ύπαρξη της προέγκρισης. Μάλιστα ο Δήμαρχος σε κάθε του αναφορά τόνιζε ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένα σενάριο χτισίματος της παραλίας Ερεσού. Ότι οι αναφορές στο θεματικό πάρκο ως “δούρειο ίππο” ήταν άστοχες χωρίς ρεαλιστική βάση.
Μέχρι τις 22/10/21 που ανακαλύφθηκε η προέγκριση ο Δήμαρχος δήλωνε ρητά ότι ΔΕΝ γνώριζε για την ύπαρξη της προέγκρισης για την Σταυρούλα Καραγιάννη.
Μέσα από όλο αυτόν τον αγώνα μας, είμαστε σε θέση να μοιραστούμε τα εξής αναμφισβήτητα δεδομένα για την υπόθεση.
1) Ο Δήμαρχος γνώριζε για την ύπαρξη της προέγκρισης πολύ πριν αυτή εκδοθεί, πολύ πριν δηλαδή τις 18/12/2020. Ήξερε γιατί η ίδια η Σταυρούλα Καραγιάννη, η ιδιώτης που αιτήθηκε την προέγκριση, είχε στείλει εξώδικα στο δήμο, και στον ίδιο τον δήμαρχο για την καθυστέρηση της έκδοσης της προέγκρισης της όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξη της στο AIOLOS tv στις 30/11/2021. Την ύπαρξη των εν λόγω εξώδικων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο ΔΣ που έγινε στις 25-2-22 ο οποίος έκανε αναφορά για στην ύπαρξη τους. (καταγεγραμμένο στο βίντεο της συνεδρίασης).
2) Ένας άλλος άνθρωπος που γνώριζε για την ύπαρξη της προέγκρισης πριν καν αυτή εκδοθεί, είναι ο στενός επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου, ο Αρχιτέκτονας Αλέξης Τριχώνας. Αυτό γιατί είναι ο μελετητής του έργου που έχει προσλάβει η Σταυρούλα Καραγιάννη! Είναι αυτός που υπογράφει για το έργο!
3) Ένας ακόμη άνθρωπος που γνώριζε για την ύπαρξη της προέγκρισης πριν καν αυτή εκδοθεί, είναι ο κος Εμμανουήλ Παπουτσής, ο δικηγόρος που ανέλαβε την αποτυχημένη ένσταση στο ΣΤΕ. Αυτό γιατί η υπάλληλος της ΥΔΟΜ, είχε πριν την έκδοση της προέγκρισης αιτηθεί από τον κο Παπουτσή να γνωμοδοτήσει για το αν θα έπρεπε να
προχωρήσει. (ο κος Παπουτσής γνωμοδότησε αρνητικά αλλά αγνοήθηκε).
4) Ένα ακόμη άτομο που ήξερε είναι η Προϊσταμένη της ΥΔΟΜ, κα Ζαφειρίου που τυχαίνει να είναι και η γυναίκα του Ταξιάρχη Βέρρου. Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από την συνέντευξη της Σταυρούλας Καραγιάννη στο aiolos tv στις 30/11/21 καθώς εξώδικο στάλθηκε και στην ΥΔΟΜ.
Εν κατακλείδι αντίθετα με όσα ο δήμαρχος υποστήριξε για την άγνοια του ως προς την ύπαρξη της προέγκρισης τους πρώτους 10 μήνες, αποδείχθηκε ότι τελικά μια χαρά γνώριζε για την προέγκριση της Καραγιάννη, όπως επίσης γνώριζαν και τουλάχιστον άλλα 3 άτομα τα οποία εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση ο καθένας από διαφορετικό πόστο και
αφετηρία.
Μέρος Β’ – Η στάση του Δημάρχου και της ΥΔΟΜ από τις 22-11-2021 που αναδείχθηκε η προέγκριση μέχρι και την λήξη αυτής χρονικά. Αναδείξαμε στο προηγούμενο μέρος το κατά πόσο ήξεραν ή δεν ήξεραν τελικά στο Δήμο για την ύπαρξη της προέγκρισης. Σε αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε με το πως κινήθηκε ο Δήμαρχος σε σχέση με την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος στο συγκεκριμένο ζήτημα της προέγκρισης από την μέρα που αναδείχθηκε μέχρι και την λήξη αυτής.
1) Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα στις 29 του Οκτώβρη ο Δήμαρχος πρότεινε ασφαλιστικά μέτρα, και να γνωμοδοτήσει ο δικηγόρος του δήμου κος Παπουτσής για το αν υπάρχουν νόμιμοι λόγοι ανάκλησης της προέγκρισης. Το δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε κανένα άλλο μέτρο για να σταματήσει την ιδιώτη και πάντα στα πλαίσια της διασφάλισης
του δημόσιου συμφέροντος, καθώς τελικά πέρασε ομόφωνα η πρόταση του Δημάρχου. Τα ασφαλιστικά όμως δεν έγιναν ποτέ, αφού από την αρχή ήταν γνωστό ότι είχαν περάσει ήδη 10 μήνες από την έκδοση της προέγκρισης, ο ίδιος ο κος Παπουτσής δε δήλωσε ότι θα έπεφταν αμέσως. (κάτι το οποίο δεν δήλωσε όμως την μέρα που αποφασιζόντουσαν και
ενώ ήταν παρών τηλεφωνικά στο δημοτικό συμβούλιο αυτό.)
2) Ο κος Παπουτσής γνωμοδότησε ότι υπάρχουν νόμιμοι λόγοι ανάκλησης, με βάση την στρεμματική διαφορά, αλλά η ΥΔΟΜ δεν έκανε ποτέ ανάκληση με την δικαιολογία ότι δεν εξετάζει τους τίτλους. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι την ίδια μέρα που ο κος Παπουτσής κατέθετε την γνωμοδότηση του για ανάκληση στην ΥΔΟΜ δηλαδή στις 17-11-2021, η ΥΔΟΜ την ίδια μέρα έβγαζε την άδεια μικρής κλίμακας στην ιδιώτη! Ούτε και για την άδεια αυτή φιλοτιμήθηκαν να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία.
3) Αμέσως μετά την άρνηση της ΥΔΟΜ ο Δήμαρχος προσέφυγε στο ΣΥΠΟΘΑ -ΠΕΣΥΠΟΘΑ ενάντια στην απόφαση της ΥΔΟΜ κίνηση την οποία ανέδειξε ως σημαντική για την υπόθεση. Μετέπειτα τελικά μάθαμε ότι α) μέλος της επιτροπής του ΠΕΣΥΠΟΘΑ είναι και πάλι η κα Ζαφειρίου προϊσταμένη της ΥΔΟΜ και γυναίκα του κου Βέρρου, β) ότι το ΠΕΣΥΠΟΘΑ ΔΕΝ είναι το αρμόδιο όργανο να κάνει την ανάκληση (όπως δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου και δικηγόρος κος Άρης Ελευθερίου), καθώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την ΥΔΟΜ. Ο κος Παπουτσής έπειτα δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να πάει στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ ένα όργανο το οποίο βρίσκεται εκτός νησιού με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέλος την απόφαση του ΠΕΣΥΠΟΘΑ δεν την εμφάνισαν ποτέ δημόσια.
4) Μία μέρα πριν την απόφαση του ΠΕΣΥΠΟΘΑ και ενώ είχε βγει η αρνητική απόφαση του ΣΤΕ, ο Δήμαρχος ζήτησε και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας. Εκεί ο ίδιος πήρε τηλέφωνο τον κο Παπουτσή μπροστά στην αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας και μας ενημέρωσαν από κοινού ότι το ΣΤΕ απέρριψε την ένσταση αλλά για τυπικούς λόγους, μας έλεγαν δηλαδή ότι δεν μπήκε στην ουσία.
Κάτι που κακώς διαδίδαμε στην πορεία καθώς αποδείχτηκε ότι ΔΕΝ ισχύει, και πως απλώς ο Δήμαρχος κέρδιζε χρόνο για την ιδιώτη και πάλι για να καθησυχάσει τον κόσμο της Ερεσού, υπολογίζοντας την αρνητική απόφαση του ΠΕΣΥΠΟΘΑ.
Στην πορεία αποδείχτηκε ότι το ΣΤΕ όχι μόνο απέρριψε την ένσταση για ουσιαστικούς λόγους, αλλά μάθαμε ότι την απέρριψε γιατί ο φάκελος που είχε ετοιμάσει ο κος Παπουτσής δεν περιλάμβανε ποτέ θεμελιώδη πράγματα (ακτομηχανική και γεωλογική μελέτη) που ήταν αναγκαία για να αναγκαστεί η κτηματική να απαντήσει στο αίτημα,
ανοίγοντας τον δρόμο της επαναχάραξης.
5) Στην συνέχεια ο Δήμαρχος για μέρες διέδιδε ότι αναμένει την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣΤΕ, η οποία όμως έφτασε πρώτα στην πρωτοβουλία από νομικό εκτός αυτής, που δεν συνεργαζόμαστε καν! Ενώ είχαμε ήδη δηλαδή εμείς ως πολίτες στα χέρια μας την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣΤΕ ο Δήμαρχος συνέχισε να λέει για λίγες μέρες ακόμη ότι
δεν την έχει καν διαβάσει!
6) Η ιδιώτης δοκίμασε 2η φορά, συγκεκριμένα την Δευτέρα 21 Φλεβάρη του 2022, την ίδια μέρα που το απόγευμα θα αποφάσιζε ο δήμος για την ημερομηνία του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για το Αφεντέλι, και οι Ερεσιώτες την σταμάτησαν ξανά με το μπλόκο Αφεντέλι.
7) Στο δημοτικό συμβούλιο για το Αφεντέλι στις 25/2/2022 οργανωμένα και περίτεχνα και πάντα αφού έβγαλαν στον αέρα μέχρι και την ιδιώτη μέσα από το προσωπικό τηλέφωνο του προέδρου, κατάφεραν να πάρουν μία απόφαση που ξανά δεν υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της κοινότητας μας, και το δημόσιο συμφέρον. Αποφάσισαν να παρακαλέσουν (!) την ΥΔΟΜ να επανεξετάσει την πιθανότητα ανάκλησης βάση των νέων νόμων που ανέδειξε η πρωτοβουλία. Νόμων που έπρεπε ήδη να έχει λάβει υπόψη της η ΥΔΟΜ (ΦΕΚ181Δ-2019 παραλία Ερεσού
“τοπίο διεθνούς αξίας” με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προστασίας).
8) Επιπλέον από τον ίδιο τον δήμαρχο μάθαμε την Δευτέρα το πρωί ότι είχε σταλεί έγγραφο της αρχαιολογίας που δήλωνε ότι δεν χρειάζεται πλέον η ιδιώτης τις τομές για να περάσει στο στάδιο της αδειοδότησης. Ο Δήμαρχος έσπευσε να μας ενημερώσει ότι το είχε παραλάβει ήδη από την Παρασκευή το πρωί, ΠΡΙΝ από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν το είχε διαβάσει!
Ενώ υπήρχε εν γνώση του ένα τόσο σημαντικό για την υπόθεση μας έγγραφο την Παρασκευή το πρωί, ΔΕΝ το ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να μην παρθούν ξανά δυναμικές αποφάσεις που θα λειτουργήσουν ως φρένο στην ιδιώτη και υπέρ του δημόσιου συμφέροντος της Ερεσού και του Δήμου.
9) Την Δευτέρα 21/3 από άρθρο σε τοπική εφημερίδα μάθαμε και πάλι πράγματα που ο ίδιος ο δήμος και ο δήμαρχος όφειλαν να μας είχαν ενημερώσει ως κοινότητα. Μάθαμε ότι η ΥΔΟΜ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του δήμου για ανάκληση, και ότι η ιδιώτης έχει καταθέσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ζητώντας άδεια οικοδόμησης. Όλα αυτά την Παρασκευή στις 18/3. Ο Δήμαρχος δηλαδή και πάλι ήξερε, και ούτε ενημέρωσε, ούτε και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με τους καθηγητές που έγινε μία μέρα μετά, όπου και είχε προσκληθεί επίσημα.
Κλείνοντας το β’ μέρος της ανάδειξης των γεγονότων, αποδεικνύεται βάση των παραπάνω ότι μέχρι και σήμερα ο δήμαρχος ΠΟΤΕ δεν προσπάθησε να σταματήσει την εν λόγο προέγκριση διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον ενώ ήξερε τα πάντα κάθε ώρα και στιγμή. Ποτέ δεν κινήθηκε υπέρ της υπεράσπισης της παραλίας μας αποφασιστικά και παρεμβατικά όπως έχει χρέος να κάνει ηθικά, πολιτικά και νομικά ένας Δήμος όταν θίγονται τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Από την αρχή μέχρι το τέλος της προέγκρισης ο Ταξιάρχης Βέρρος ως δήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κινήθηκε σαν να μην υπήρχε η προέγκριση, σαν να μην υπήρχε καθημερινά ο άμεσος κίνδυνος να χτιστεί η παραλία Ερεσού, αφήνοντας ένα κεφαλοχώρι του Δήμου την Ερεσό, με τόσο μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ένα τόσο μεγάλο μέγεθος τουριστικά για το Δήμο, βορά στις ορέξεις της ιδιώτη. Η για να το πούμε αλλιώς έκανε τα απολύτως αναγκαία για να διασφαλίσει ότι η ιδιώτης θα προχωρήσει. Δυστυχώς γι αυτόν και την ιδιώτη, υπήρξε το μπλόκο Αφεντέλι και υπάρχει και η πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας Ερεσού.
Παραδίδουμε το παραπάνω κείμενο στην τοπική κοινωνία, τους συνχωριανούς μας, τους δημότες του Δήμου, τους φίλους της Ερεσού και τα τοπικά μέσα. Και ας κρίνουν όλοι ανάλογα.
Ενημερώνουμε ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θα γίνουν νομικές ενέργειες που θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό. Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας – Καμία παρέμβαση από τον δρόμο και κάτω.
Ούτε βήμα πίσω!
Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας Ερεσού.
Συνέλευση κατοίκων Ερεσού στο μπλόκο Αφεντέλι.

To top