Μια διαφορετική, ουσιαστική και ιδιαίτερα επίκαιρη εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Ραχών Ικαρίας, κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην κατανόηση και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων, με βασικό άξονα τον σεισμικό κίνδυνο αλλά και φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και η λειψυδρία.
Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με το πρόγραμμα για τους σεισμούς, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον γεωλόγο του Μουσείου, Λουκά Σαββέλο, για τα αίτια των σεισμών, τον τρόπο εκδήλωσής τους και τα βασικά μέτρα προστασίας.
Το πιο εντυπωσιακό μέρος της εμπειρίας ήταν η συμμετοχή στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, μια ειδική εγκατάσταση που προσομοιώνει πραγματικούς σεισμούς. Εκεί, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες ενός σεισμού, να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις και να εξασκηθούν πρακτικά στα μέτρα προστασίας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν και στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λειψυδρία και Πλημμύρες», όπου μέσω ειδικών προσομοιώσεων γνώρισαν τα αίτια και τις συνέπειες αυτών των φαινομένων. Οι υπεύθυνοι της δράσης, Μανώλης Αντωνάκης και Στρατής Ζγουρνιός, ανέδειξαν τη σύνδεση των φυσικών κινδύνων με την κλιματική κρίση, εξηγώντας πώς αυξάνεται η ένταση και η συχνότητά τους.
Η επίσκεψη προσέφερε στους μαθητές μια ολοκληρωμένη και βιωματική προσέγγιση σε ζητήματα που επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη σύγχρονη κοινωνία, ενισχύοντας παράλληλα την επιστημονική σκέψη και την περιβαλλοντική συνείδηση.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να υλοποιεί καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, φέρνοντας τους μαθητές πιο κοντά στα φυσικά φαινόμενα και ενισχύοντας την κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Για πληροφορίες και συμμετοχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο.








