Κατοικίδια πρόσφυγες από την Ουκρανία προς αναζήτηση καταφυγίων στην Ευρώπη

Κατοικίδια πρόσφυγες από την Ουκρανία προς αναζήτηση καταφυγίων στην Ευρώπη

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τα ζώα. Συγκινητικές είναι οι σκηνές σε σταθμούς τρένων, λεωφορεία, σημεία αναμονής και χώρες υποδοχής από τους Ουκρανούς που, μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, κουβαλούν και τα κατοικίδιά τους.

Οι πολίτες δεν αποχωρίζονται τα δεσποζόμενά τους παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που συνεπάγεται η απόφασή τους – ο εμβολιασμός και το τσιπάρισμα που είναι υποχρεωτικά, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, λόγω  της κατάστασης, πολλές είναι οι χώρες που επιτρέπουν την είσοδο σε Ουκρανούς χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά για τα ζωάκια τους.

Χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, αποφάσισαν να προβούν σε εξαιρέσεις για κατοικίδια που ταξιδεύουν χωρίς τις απαιτήσεις ταξιδιού στα κέντρα υποδοχής Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα. Ένα καταφύγιο ζώων στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία σώζει τα ζώα που επηρεάζονται από τον πόλεμο. Ανάμεσα στους εκατομμύρια πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο είναι και αμέτρητα ζώα συντροφιάς και κατοικίδια.

Οι γαλλικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή πρωτόκολλο για να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση των ζώων αυτών, ώστε να προληφθεί κάθε κίνδυνος για την υγεία στην επικράτεια. Ουκρανοί πρόσφυγες καλούνται να συμβουλευτούν κτηνίατρο κατά την άφιξή τους, ή να επικοινωνήσουν με το ΔΠΠ του τμήματος όπου διαμένουν.
Το Ίδρυμα Brigitte Bardot καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα έκτακτη βοήθεια και προτείνει να συμμετάσχει στη φροντίδα αυτών των κτηνιατρικών εξόδων!

Στην Γερμανία τα καταφύγια ζώων αναζητούν επειγόντως καταλύματα για κατοικίδια ζώα που έχουν διαφύγει από την Ουκρανία μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, μιάς και πολλά από αυτά δεν διαθέτουν αρκετό χώρο. Τα περισσότερα από αυτά είναι ούτως ή άλλως υπερφορτωμένα από την περίοδο της πανδημίας.

Η Ελλάδα συμφώνησε σε ευέλικτα μέτρα για τους πρόσφυγες που φτάνουν με τους τετραποδους συντρόφους τους.
Τα ζώα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας, χωρίς να πληρούν τις συνήθεις απαιτήσεις, αλλά οι κηδεμόνες πρέπει να ειδοποιούν τους υπαλλήλους πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, ή το συντομότερο δυνατό μετά. Για να ενημερώσουν τους υπαλλήλους, οι κηδεμόνες θα πρέπει να στείλουν ένα e-mail στη διεύθυνση petsukraine@minagric.gr, αναφέροντας λεπτομερώς τη διεύθυνση στην οποία θα μείνουν, εάν είναι δυνατόν.

To top