UNESCO :Τα ιστορικά μνημεία της Ουκρανίας εκπέμπουν SOS

UNESCO :Τα ιστορικά μνημεία της Ουκρανίας εκπέμπουν SOS

 «Όταν η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει», λέει ο Ρόμαν Λουκσχάιτερ, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Επιτροπής της UNESCO, «αφορά την πολιτιστική ταυτότητα μιας χώρας, αλλά και την κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας». Η UNESCO ανησυχεί για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στη χώρα σ’αυτό το νέο πόλεμο που έχει σκεπάσει την Ευρώπη τις τελευταίες είκοσι ημέρες, με  τα κομμάτια του ουκρανικού πολιτισμού να απειλούνται σοβαρά.

 #Χάρκοβο, η  δεύτερη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, που θεωρείται το μεγαλύτερο επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας Ιβάνκιβ της Ουκρανίας. Το μουσείο στεγάζει μια σειρά από εξέχοντα έργα της Ουκρανής λαϊκής καλλιτέχνιδας Μαρίας Πριματσένκο.

 #Λβίβ στη δυτική Ουκρανία  γνωστή και με ώς Λεόπολις και Λεοντόπολις – εκ της λατινικής ονομασίας – θεωρείται ένα από τα κύρια ιστορικά και πολιτισμικά κέντρα της Ουκρανίας.Οι τοίχοι του Εθνικού Μουσείου του Λβίβ, στην Ουκρανία, είναι γυμνοί. Τα εκθέματα, ανάμεσά τους και περίτεχνα ταμπλό από μπαρόκ εκκλησίες του 17ου αιώνα, έχουν πακεταριστεί στο υπόγειο, σε μια προσπάθεια να σωθούν οι θησαυροί του Μουσείου από πιθανή ρωσική επίθεση.

#Κίεβο, ο επιβλητικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, είναι το πρώτο ουκρανικό μνημείο που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Unesco το 1990.Προκειται για ένα περίλαμπρο οικοδόμημα της Ορθοδοξίας με τους 13 υπέροχους τρούλους του.

Ανησυχίες έχουν εκφραστεί για την τύχη ενός μικρού μουσείου αφιερωμένου στον Τσέχοφ στο Sumy, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας έζησε εκεί σε νεαρή ηλικία στα τέλη της δεκαετίας του 1880. Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, στην περιοχή αυτή έχουν αναφερθεί μάχες κοντά στο μουσείο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης Ιστορικών και Καλλιτεχνικών Εργων (IIC) καλεί σε παγκόσμια εκστρατεία φορείς και ανεξάρτητους πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να συστρατευθούν για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας.

To top