Τσερνόμπιλ: Νέος τρόμος – «Χτυπήθηκε γραμμή ηλεκτροδότησης»

Τσερνόμπιλ: Νέος τρόμος – «Χτυπήθηκε γραμμή ηλεκτροδότησης»

Μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης προς τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας υπέστη ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ο διαχειριστής του δικτύου Ukrenergo.

Η Ukrenergo δεν διευκρινίζει εάν έχει χαθεί όλη η εξωτερική τροφοδοσία του εργοστασίου ως αποτέλεσμα της ζημιάς, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για να πραγματοποιηθούν επισκευές.

Ο διαχειριστής του δικτύου δεν προσκόμισε στοιχεία για τη ζημιά ή τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την έκταση της ζημιάς ή την αιτία της.

Θυμίζουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τι είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας
Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάτι που σήμαινε ότι τα συστήματα ψύξης θα λειτουργούσαν κανονικά και δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιούν εφεδρική ισχύ.

Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.

To top