Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει απερίφραστα τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, η οποία ξεκίνησε στις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Ιανουαρίου 2026 με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Καράκας και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου δόγματος Μονρόε, με στόχο την επιβολή της αμερικανικής κυριαρχίας στη Λατινική Αμερική, αντιμετωπίζοντας την περιοχή ως «πίσω αυλή» των συμφερόντων των ΗΠΑ. Τονίζει ότι οι ανταγωνισμοί με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, επιβαρύνουν κυρίως τους λαούς.
Η Επιτροπή καταδικάζει τη στρατιωτική πίεση, τους βομβαρδισμούς, τα ναυτικά ρεσάλτα και τα πλήγματα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ότι η επίκληση των ναρκωτικών χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, ενώ οι πραγματικοί στόχοι είναι γεωπολιτικοί και οικονομικοί.
Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει αμέριστη αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, υπογραμμίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να καθορίζουν τον δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης της χώρας τους, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, απειλές ή αποκλεισμούς.
Τέλος, η Επιτροπή καλεί τον λεσβιακό και τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ, να αντιπαλέψει την πολιτική των πολέμων και να ενισχύσει την αλληλεγγύη προς τον λαό της Βενεζουέλας και όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.








