Εισβολή στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και νέα κατάπαυση του πυρός

Εισβολή στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο και νέα κατάπαυση του πυρός

Η 14η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε με βομβαρδισμούς στο Κίεβο,ελάχιστες μόλις ώρες πριν τη νέα κατάπαυση πυρός.

Τις τελευταίες ώρες, πληθαίνουν οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές οι οποίες συγκλίνουν στο ότι η Ρωσία πολιορκεί ασφυκτικά την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη γύρω από το Κίεβο και προετοιμάζεται για την τελική έφοδο.

Μάλιστα, η ημέρα ξημέρωσε με αναφορές για συνεχείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Οπως ανέφερε το BBC, επικαλούμενο ρεπόρτερ που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετά τις 6:00 ξεκίνησαν και πάλι οι εκρήξεις, τόσο στο Κίεβο, όσο και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν σειρά εκρήξεων, την ώρα που οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν εκ νέου στο Κίεβο.

Ηδη από χθες το βράδυ, δημοσιεύονταν πληροφορίες και εκτιμήσεις για προέλαση στρατευμάτων της Ρωσίας με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για να αμυνθεί.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, όσο η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη. Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών τοποθετούν τη θέση της φάλαγγας αυτής, που ξεκίνησε την προέλασή της, στα 60 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη του Κιέβου.

Η τρίτη φάλαγγα, που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά, εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει». «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας.

Νέα κατάπαυση του πυρός στις 9:00

Ολα αυτά, μόλις λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η νέα κατάπαυση πυρός, που ανακοίνωσε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας).

Ζωντανή εικόνα από περιοχές της Ουκρανίας:

Η Μαριούπολη, παράλληλα, παραμένει περικυκλωμένη, αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Αμερικανικές πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μπουν στη Mykolaiv, πόλη που θεωρείται σημείο-κλειδί για τη ρωσική τακτική της εισβολής. Και σε αυτήν την πόλη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημειώνεται κλιμάκωση των βομβαρδισμών.

Επίσης, εξακολουθούν οι προσπάθειες για προέλαση των δυνάμεων της Ρωσίας προς τις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνιχίβ, που όμως αντιμετωπίζουν σθεναρή ουκρανική αντίσταση.

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός βομβαρδισμού κτιρίου κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις 19:05 στο χωριό Ντίνετς (…) οβίδα έπληξε οίκημα με συνέπεια δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο (μεταξύ αυτών ένα 7χρονο παιδί). Ένα άτομο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, υπογραμμίζεται.

Οι ουκρανικές Αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη. Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 27 άμαχοι πολίτες. Στην Τσερνίχιβ, έκρηξη νάρκης σκότωσε τρεις ενήλικους και τραυμάτισε τρία παιδιά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας θεωρεί πως, συνολικά, τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 800 έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιθέσεις. Από τους νεκρούς, οι 50 περίπου θεωρείται πως είναι παιδιά.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ, στην πόλη Μαλίν, στην περιοχή Ζιτομίρ, αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε 7 ιδιωτικά κτίρια κατοικιών, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

Σκοτώθηκαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά που ήταν περίπου ενός έτους, μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ.

Στο στόχαστρο ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στο Ζιτομίρ της βορειοδυτικής Ουκρανίας βρέθηκαν ένα εργοστάσιο και μία δομή φιλοξενίας βετεράνων πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Απλοί κάτοικοι της πόλης διέμεναν σε αυτήν τη δομή εδώ και 20 χρόνια. Ήταν κυρίως συνταξιούχοι, βετεράνοι του σοβιετικού στρατού», δήλωσε ο Σέρχι Σουχόμλιν, ο οποίος σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες από τον βομβαρδισμό.

Όσον αφορά στο εργοστάσιο που χτυπήθηκε, ανέφερε πως προμήθευε το 70% ορυκτοβάμβακα στην Ουκρανία. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σε αυτήν την αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τον ίδιο.

To top