Ένταση μεταξύ της παράταξης της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας με φόντο το παρασκήνιο της ανατροπής στις εκλογές της νέας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ όπου ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου έχασε την πρόεδρία από τον Δήμαρχο Χίου κ. Μαλαφή. κ. Αλεξίου θέλησε εκτός ημερησίας να ενημερώσει για το έργο της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ και το παρασκήνιο των εκλογών προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για καταστρατήγηση των κανονισμών αφού το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάτα
Ειδικότερα, η ένταση ξέσπασε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής Γιώργος Αλεξίου ζήτησε τον λόγο για να ενημερώσει το Σώμα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής της νέας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, αλλά και να παρουσιάσει απολογισμό της 20μηνης θητείας του, στην προεδρία.
Άμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Κώστα Φραγκόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αλεξίου ότι «κάνει πολιτικό μνημόσυνο», παραβιάζοντας —όπως είπε— τους κανονισμούς του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού το ζήτημα δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη και δεν τέθηκε προς συζήτηση από κάποιον δημοτικό σύμβουλο. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε περαιτέρω όταν ο κ. Αλεξίου ανέφερε πως υπήρξε επιθυμία «άλλων» να αλλάξει χέρια η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, αφήνοντας αιχμές ότι οι τελικές αποφάσεις για τα ΣΔΙΤ (εταιρίες που θα διαχειριστουν το μέλλον των εργσστήσιων και τον μονάδων για 25 χρόνια) θα ληφθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.
Ο κ. Φραγκόπουλος απαίτησε να σταματήσει άμεσα η τοποθέτηση του κ. Αλεξίου, με τον τελευταίο να επιμένει πως πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα με μελλοντικές οικονομικές επιπτώσεις για το νησί. Ακούσθηκαν δε «πυρά» για τη στάση του στο παρασκήνιο ενώ δεν έλλειψαν καταγγελίες και για τη Βάστρια. Παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Προβέτζα για ηρεμία, τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και τον Πρόεδρο καθώς ακούσθηκαν εκτοξεύθηκαν βολές τόσο από τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Κατζανό και για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ότι και για τα «σχόλια» που ακουγόνταν από την πλευρά της Αντιδημάρχου Εριφύλλη Χιωτέλλη η οποία σε ένα ξέσπασμα είπε «θα πρέπει να ντρέπεται ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου που ψήφισε τον Χιώτη και όχι ο Γιώργος Αλεξίου».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος επεσήμανε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές και η παράταξη αποχώρησε σύσσωμη από την αίθουσα. Μετά την αποχώρηση, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης έκανε λόγο για «μεθοδευμένη στρατηγική», υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση έφυγε για να μη δοθεί η δυνατότητα στον κ. Αλεξίου να παρουσιάσει όσα θεωρεί ότι «έπρεπε να μάθει ο κόσμος». Ο ίδιος ο κ. Αλεξίου συμπλήρωσε πως ο κ. Φραγκόπουλος επί μήνες μετέφερε πως «ο ΦΟΣΔΑ είναι χαμένος».
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε γίνει με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου για στήριξη στις εκλογές ενώ κατήγγειλε ότι ένας απο τους δυο συμβούλους του Δήμου Δυτικής Λέσβου δεν ψήφισε τον κ. Αλεξίου αλλά τον Δήμαρχο Χίου.








