Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα σκευάσματα που προστατεύουν από ραδιενέργεια»

Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα σκευάσματα που προστατεύουν από ραδιενέργεια»

Δεν υπάρχουν σκευάσματα ιωδίου ως συμπλήρωμα διατροφής που να μπορούν να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση που  εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  μετά την αυξημένη ζήτηση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες για  τα σκευάσματα ιωδίου λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

 

Πιο αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».

To top