Δημόσια συζήτηση για τη δομή στη Βάστρια: Ανοιχτός διάλογος στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Δημόσια συζήτηση για τη δομή στη Βάστρια: Ανοιχτός διάλογος στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Μια σημαντική δημόσια εκδήλωση – συζήτηση για τη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Βάστρια διοργανώνεται την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, στις 7:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στοχεύει στη διεξαγωγή ανοιχτού διαλόγου μεταξύ θεσμικών φορέων, κοινωνικών συλλογικοτήτων και πολιτών για τις εξελίξεις γύρω από τη νέα δομή, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις κοινωνικές προκλήσεις που προκύπτουν για τη Λέσβο.

Η συζήτηση έρχεται σε μια περίοδο όπου η προοπτική κατασκευής και λειτουργίας της νέας δομής αποκτά ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις για την τοπική κοινωνία. Σχεδόν έξι χρόνια μετά την απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο και την αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας της δομής στην Καράβα το 2020, και τρεισήμισι χρόνια μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και κοινότητες του νησιού, το έργο της Βάστριας συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που προκαλεί αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου Μετανάστευσης να παρακάμψει ανασταλτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσω διοικητικών πράξεων και νέων ΚΥΑ έχει οδηγήσει στην προσθήκη νέων υποδομών στο έργο: φωτοβολταϊκού σταθμού, δασικής οδού, μονάδας αφαλάτωσης, αντιπυρικών ζωνών και δρόμων πρόσβασης και διαφυγής, ακόμη και σε παρεμβάσεις σε ρέματα. Αυτές οι τροποποιήσεις εντείνουν τους φόβους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε μια περιοχή γειτνιάζουσα με Natura, αλλά και για το ενδεχόμενο η Λέσβος να μετατραπεί μακροπρόθεσμα σε χώρο μαζικού εγκλωβισμού ανθρώπων, καθώς η σχεδιαζόμενη δομή αφορά 5.001 άτομα σε έκταση 300 στρεμμάτων.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου με τη συμμετοχή θεσμικών, κοινωνικών φορέων και πολιτών, ώστε να παρουσιαστούν όλες οι πλευρές του ζητήματος και να συζητηθούν οι θεσμικές και συλλογικές ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν.

Αναλυτικό πρόγραμμα

7:00 – 7:05
Ενημερωτική εισαγωγή από το Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων.

7:05 – 7:35
Δεκάλεπτες τοποθετήσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

  • Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

  • Δήμαρχος Μυτιλήνης

  • Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

7:35 – 7:55
Επτάλεπτες παρεμβάσεις των βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου:

  • Βουλευτής ΝΔ

  • Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

  • Βουλεύτρια ΚΚΕ

7:55 – 8:25
Πεντάλεπτες παρεμβάσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων:
Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Επιμελητήριο Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ΕΛΜΕ Λέσβου, Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης.

8:25 – 10:30
Τρίλεπτες παρεμβάσεις φορέων και πολιτών – Ανοιχτή συζήτηση.

To top